u-nkrekp-zayavili-pro-nechesnu-konkurentsiyu-na-burshtinskomu-energoostrovi

У НКРЕКП заявили про нечесну конкуренцію на Бурштинському енергоострові

 • 11386 переглядiв

КИЇВ. 11 жовтня. УНН. Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, виявила факти порушення законодавства щодо захисту економічної конкуренції з боку групи компаній АТ "ДТЕК Західенерго" на Бурштинському "енергоострові". Про це повідомляє УНН з посиланням на прес-службу НКРЕКП.

НКРЕКП за результатами моніторингу діяльності суб’єктів господарювання - учасників оптового ринку електроенергії дійшла висновків, що протягом перших трьох місяців після запровадження в Україні нової моделі ринку електричної енергії зріс дефіцит пропозицій електричної енергії на ринках "на добу наперед" та на "внутрішньодобовому".

Як пояснили в НКРЕКП, йдеться про діяльність компанії АТ "ДТЕК Західенерго" та пов’язаних з нею трейдерів у торгівельній зоні Бурштинського "енергоострову", в результаті якої у період з липня по вересень 2019 року були викуплені потужності міждержавного перетину з української сторони, залишились вільними потужності зі сторони Словаччини, а обсяги імпорту електроенергії в цю зону з боку Словаччини були незначними.

При цьому одночасно компанія АТ "ДТЕК Західенерго" у липні-вересні 2019 року зменшувала обсяги продажів електроенергії на ринку "на добу наперед" та на "внутрішньодобовому ринку", що змушувало постачальників та їх споживачів отримувати електроенергію на балансуючому ринку за більш високою ціною.

За результатами аналізу наданої інформації та моніторингу ринків, НКРЕКП пропонує врегулювати питання шляхом: встановлення обмеження стосовно можливості отримувати право на доступ до пропускної спроможності міждержавних перетинів за результатами аукціонів із розподілу пропускної спроможності міждержавних перетинів за кожним міждержавним перетином та напрямом; запровадження штрафних санкцій для учасників ринку, які отримали право на доступ до пропускної спроможності міждержавних перетинів за результатами добових аукціонів із розподілу пропускної спроможності міждержавних перетинів за кожним міждержавним перетином та напрямом, та не забезпечили їх використання.

Нагадаємо, 7 жовтня Національна комісія, що здійснює регулювання в сфері енергетики та комунальних послуг, змінила методику визначення та розрахунку тарифів на послуги розподілу природного газу, перевівши побутових і не побутових споживачів на замовлену потужність.

Українські Національні Новини

Економіка