u-moz-vzhe-drugiy-tizhden-bezrezultatno-rozglyadayut-propozitsiyu-mts-klinika-spizhenko-bezplatno-prolikuvati-onkokhvorikh

У МОЗ вже другий тиждень безрезультатно розглядають пропозицію МЦ "Клініка Спіженко" безплатно пролікувати онкохворих

 • 12788 переглядiв

КИЇВ. 7 грудня. УНН. Ініціатива медичного центру "Клініка Спіженко" щодо безплатного лікування онкохворих на загальну суму 8,5 млн грн досі перебуває на розгляді у заступника міністра охорони здоров'я з питань медицини та організації медичної допомоги в зоні АТО Олександра Лінчевського. Про це у коментарі УНН розповіла заступник міністра охорони здоров'я Оксана Сивак.

При цьому, за словами О.Сивак, загалом міністерство вітає та підтримує ініціативи щодо допомоги пацієнтам, особливо, коли йдеться про лікування онкологічних хвороб.

"Якщо є така можливість в клініці, в якій гарно лікують, врятувати життя і здоров'я людей, ми звичайно будемо підтримувати такі ініціативи", - сказала вона.

Нагадаємо, МЦ "Клініка Спіженко" виступив із ініціативою безплатного лікування онкохворих на загальну суму 8,5 млн грн. Про це клініка повідомила МОЗ відкритим листом.

Відповідно до документу, МЦ "Клініка Спіженко" може провести лікування радіохірургічною системою CyberKnife (КіберНіж) злоякісних та доброякісних новоутворень у дорослих та дітей віком від 14 років.

За словами власника Клініки Спіженко О.Спіженка, лікарня прагне надати онкологічну допомогу найбільш нужденним.

“Справа в тому, що ми надаємо безкоштовне лікування тим чи іншим пацієнтам на постійній основі. В нас є така практика, проте ми не розголошуємо цих речей. Це наш благодійний професійний внесок. На моє глибоке переконання, кожна приватна клініка зобов’язана надавати частину допомоги на благодійній основі, якщо має таку можливість.

Разом з тим, оскільки, на жаль, хворих, потребуючих допомоги, багато, і ми не в праві визначати, кого обрати для безкоштовного оперування... Тож ми звернулися зі своєю пропозицією офіційно у профільне відомство МОЗ.

Міністерство має спеціально створену Комісію, що обліковує онкохворих, котрі чекають на держане фінансування, аби отримати лікування раку за кордоном. Ця Комісія формує перелік таких пацієнтів за принципом ургентності. Тобто це вже однозначно саме ті хворі, які не можуть довго чекати на гроші від держави. Саме цій категорії хворих ми хочемо допомогти. В нашій лікарні наявне необхідне обладнання, яке працює в закордонних клініках, є найкращі фахівці, а головне - бажання зробити добру справу”, - розповів він.

За словами О.Спіженка, пацієнти, які стають у чергу МОЗ для отримання лікування за державний кошт, не в змозі самостійно сплатити за своє лікування.

“Це ще одна причина, з якої ми вирішити піти саме таким шляхом визначення хворих, яких ми зможемо пролікувати», - додав О.Спіженко.

Разом з тим, вже другий тиждень МОЗ жодним чином не відреагувало на пропозицію Клініки Спіженко безкоштовно пролікувати онкохворих українців, що перебувають у черзі на отримання дежфінансування.

Тому лікарня, повторно звернулася до міністерства та профільного комітету ВРУ.

Українські Національні Новини

Політика