u-moz-rozyasnili-scho-potribno-dlya-poshuku-zagiblikh-ta-zniklikh-za-dnk-pid-chas-viyni

У МОЗ роз'яснили, що потрібно для пошуку загиблих та зниклих за ДНК під час війни

 • 97455 переглядiв

КИЇВ. 8 червня. УНН. Для пошуку загиблих та зниклих за ДНК у Міністерстві охорони здоров'я рекомендують разом із заявою до поліції про факт зникнення людини здавати біологічні зразки, пише УНН.

Цитата

"Жахлива реальність цієї війни – тисячі вбитих і закатованих українців. На жаль, багато людей вважаються зниклими безвісти, багато – були захоплені у полон. У таких випадках родичам таких осіб рекомендуємо разом із заявою до поліції про факт зникнення людини здавати біологічні зразки. Це потрібно для виведення ДНК-профілю та подальшого порівняння із наявними у єдиній базі даних", - зазначають у МОЗ.

Деталі

Як вказано, для пошуку зниклих безвісти особа має самостійно звернутись за місцем свого проживання у відділ поліції із заявою про зникнення або пошук кровних родичів. Далі слідчий виносить постанову про відбір зразків біоматеріалу та призначення експертизи для виділення ДНК-профілю.

Наразі на території України зразки ДНК відбираються у біологічних батьків чи дітей зниклої людини. Для того, щоб здати біологічні зразки родичам потрібно мати з собою паспорт, для дитини – свідоцтво про народження.

Відібрання зразків та проведення молекулярно-генетичної експертизи здійснюється лише за постановою слідчого. Експертиза проводиться безоплатно.

ДНК-картка направляється до Державного науково-дослідного експертно-криміналістичного центру МВС України. Там вже її поміщають до бази централізованого обліку генетичних ознак людини під унікальним ідентифікатором. Його присвоюють і при реєстрастрації невстановлених осіб.

Проведення судово-медичної експертизи може тривати до 1 місяця. У разі виявлення збігів, про це інформується орган, який призначив експертизу та проводить досудове розслідування. Далі відбувається інформування родичів загиблої особи.

Доповнення

Кабмін призначив Уповноваженого з питань осіб, зниклих безвісти за особливих обставин.

Українські Національні Новини

Суспільство