u-minyusti-obitsyayut-pozbaviti-derzhreyestratoriv-reyderskikh-instrumentiv

У Мін’юсті обіцяють позбавити держреєстраторів “рейдерських” інструментів

 • 12487 переглядiв

КИЇВ. 15 червня. УНН. Міністерство юстиції України працює над тим, аби ліквідувати проблему рейдерства у державних реєстрах. Про це у коментарі УНН розповів член Колегії з розгляду скарг на рішення, дії або бездіяльність держреєстратора, суб'єктів держреєстрації, територіальних органів Мін'юсту Віктор Дубовик.

Він нагадав, що донедавна в Україні мали місце "чорні" реєстратори. Тобто люди, котрі мали "ключі доступу" до реєстрів і проводили незаконні реєстраційні дії, по суті "переписуючи" землю, офісні приміщення, житло тощо на іншу людину чи компанію.

"Так званим державним реєстратором міг стати будь-хто, навіть людина без вищої юридичної освіти. Діяли спеціальні органи, назвемо їх - комунальні підприємства, які мали законне право проводити реєстраційні дії в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно та в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань.

Потім комунальні підприємства почали створювати свої філії. Деякі з них мали 50 такий філій по всій країні. І комунальне підприємство, яке зареєстроване умовно в Житомирській області, маючи філії по всій країні - у тому числі, в Києві, проводило реєстраційні дії в державних реєстрах. Саме це сприяло появі такого явища як рейдерство у державних реєстрах", - пояснив він.

УНН нещодавно розповідав, як державний реєстратор комунального підприємства “Реєстраційне бюро” Ганна Чуйко переписала у 2019 році будівлю вартістю щонайменше 10 млн дол. на Софійській площі в столиці на користь третіх осіб. Власнику цієї будівлі, компанії “Рантьє плюс”, знадобився рік для оскарження її дій у судах і відновлення своїх прав на будівлю.

Втім, Ганна Чуйко продовжує працювати і донині, тепер вже в документ-сервісі “Готово”. І навіть там вже встигла отримати позов про скасування її дій від Печерської райадміністрації.

Водночас точкою відліку боротьби з рейдерством в Україні Дубовик вважає 2 листопада 2019 року. Тоді Мін’юст анулював доступ до державних реєстрів всім реєстраторам, які працювали в комунальних підприємствах.

"Як тільки особам у вигляді комунальних підприємств закрили законодавчу можливість для проведення реєстраційних дій - кількість шахрайських та рейдерських схем у державних реєстрах в десятки, а то і в сотні разів зменшилася. Про це свідчить наявна у нас статистика", - інформує він.

Зовсім скоро проблема рейдерства у державних реєстрах буде зведена до мінімуму, говорить Дубовик.

"Уже прийнято два пакети антирейдерських законопроектів. Наразі готується третій, який дозволить закрити останню шпарину для рейдерських дій у державних реєстрах. Після цього у державних реєстраторів не залишиться жодної можливості для рейдерства у держреєстрах", - резюмував він.

Українські Національні Новини

Політика