u-krimu-priskoryuyetsya-zabrudnennya-vodi-i-gruntu-zatoki-sivash-vazhkimi-metalami-vcheni

У Криму прискорюється забруднення води і ґрунту затоки Сиваш важкими металами - вчені

 • 22827 переглядiв

КИЇВ. 11 лютого. УНН. Забруднення води і ґрунту затоки Сиваш на півночі Криму важкими металами прискорюється. Про це йдеться у результатах дослідження гідробіологів за змістом ртуті, які опубліковані Інститутом біології Південних морів імені О.О. Ковалевського (Севастополь), передає УНН із посиланням на "Крим.Реалії".

Цитата

“Загальний вміст ртуті (розчиненої і зваженої) у воді Сиваша набагато більше, ніж в Чорному і Азовському морях. З ростом солоності сумарна концентрація ртуті достовірно збільшується, як і вміст зваженої речовини, яка накопичує ртуть. Кількість розчинених форм ртуті позитивно пов’язано з вмістом розчиненої органічної речовини”, — сказано в повідомленні.

Деталі

Згідно з опублікованими даними, основною причиною підвищення забрудненості води в районі Сиваського водозабору є “діяльність людини”.

“Економічно розвинена зона, розташована у Красноперокопську і Армянську на території водозбору затоки, має різноманітну хімічну промисловість, що спричиняє небезпечні викидів ртуті”, — підкреслили гідробіології.

Нагадаємо

У Криму станом на 1 лютого наповненість водою в трьох водосховищах близька до позначки "мертвий обсяг".

А днями стало відомо, що у Білогірському районі Криму селище Зуя і село Кримська Роза відчувають гострий дефіцит води через обміління місцевого Балановського водосховища.

У листопаді 2020 року в Києві презентували результати моніторингу водних ресурсів Криму за даними супутникової зйомки, згідно з якими “площа водного дзеркала” півострова в 2020 році в порівнянні з 2015 роком в середньому скоротилася на 32%.

Міністерство житлово-комунального господарства Криму в грудні минулого року опублікувало статистичні дані про наповнення водосховищ в Криму. Згідно з оприлюдненою інформацією, щонайменше п’ять водосховищ півострова — близькі до позначки “мертвий обсяг”.

Раніше УНН повідомляв, що кількість кримських водосховищ, які досягли "мертвого" об'єму, зросла з 5 до 7.

Крім того, протягом 2020 року сумарний запас води у водосховищах Криму склав 31.308 млн куб.м, що на 61.672 млн куб.м менше, аніж станом на початок року.

Через посуху в 2020 році в Джанкойському районі постраждали посіви гірчиці, льону, проса та соняшника.

Додамо, що в Інкермані під Севастополем вимушено припинили водозабір з озера в колишньому вапняковому кар’єрі.

Українські Національні Новини

Суспільство