u-frantsiyi-priynyali-zakon-pro-bioetiku-scho-dozvolyaye-lesbiyskim-param-i-samotnim-zhinkam-shtuchne-zaplidnennya

У Франції прийняли закон про біоетику, що дозволяє лесбійським парам і самотнім жінкам штучне запліднення

 • 30811 переглядiв

КИЇВ. 30 червня. УНН. Члени нижньої палати парламенту Франції прийняли закон про біоетику, який дозволяє лесбійським парам і самотнім жінкам використовувати методи штучного і екстракорпорального запліднення на території Франції. Про це повідомляє УНН з посиланням на Politico.

Деталі

Закон прийняли в середу, 30 червня. До цього французький уряд не дозволяв штучне і екстракорпоральне запліднення жінкам, які перебувають в одностатевих стосунках. Те ж саме стосувалося і самотніх жінок, які бажають мати дітей. Для здійснення процедури ЕКО з використанням донорської сперми доводилося виїжджати за кордон.

Зокрема, прийнятий закон передбачає собою право на безкоштовне лікування. Також законом передбачено скасування анонімності щодо сперми і гамет (статевих клітин - ред.). Це означає, що в майбутньому новонароджені діти зможуть отримати інформацію про своїх біологічних батьків.

Також французи отримали право усиновити своїх дітей, народжених за кордоном сурогатними матерями. При цьому, саме сурогатне материнство в країні все ще заборонено.

Завдяки прийнятому сьогодні закону, Франція стане 11-ю країною з 27 країн-членів ЄС, де дозволено запліднення з медичною допомогою як для лесбійських пар, так і для одиноких жінок.

Представник асоціації французьких одностатевих сімей Фаб'єн Жолі попередив, що попит може бути настільки високим, що може привести до дефіциту в банках сперми.

Нагадаємо

Одностатеві шлюби у Франції схвалили в квітні 2013 року. Закон вступив в силу 17 травня. У французькому парламенті його обговорення супроводжувалося акціями протесту, яке організовували консерватори і католики.

У 2019 французи протестували проти запланованої реформи закону про штучне запліднення.

Учасники акції висловили протест проти положення закону, що дозволяє штучне запліднення французьким лесбійських парам і незаміжнім жінкам. На думку організаторів демонстрації, це позбавить новонароджених дітей не тільки батьків, але і всіх членів сім'ї по батьківській лінії.

Українські Національні Новини

Новини Світу