u-dp-medzakupivli-khochut-zakupiti-neyakisni-kitayski-tomografi-zamist-originalnikh-philips-healthcare

У ДП "Медзакупівлі" хочуть закупити неякісні китайські томографи замість оригінальних Philips Healthcare

 • 11247 переглядiв

КИЇВ. 19 жовтня. УНН. ДП "Медзакупівлі" на чолі зі скандальним Арсеном Жумаділовим провели тендер із закупівлі для українських лікарень комп'ютерних томографів. Результати цього конкурсу виявилися більш ніж несподіваними. Окрім того, що ситуація з томографами і так неоднозначна, так ще й компанію-переможця "АФС Медицинтехнік" вибрали виключно за критерієм найменшої ціни, пише УНН.

Однак журналісти звернули увагу на той факт, що Жумаділов "не помітив" однієї важливої деталі - компанія, яку він так старанно "лобіював" у цьому тендері, мало того, що пропонує китайські томографи низької якості, що не відповідають технічним умовам, так ще й безпосередньо суперечить умовам самого конкурсу.

Справа в тому, що компанія, яку "просував" Жумаділов, на офіційному сайті представництва Philips Healthcare в Росії вказана як єдиний офіційний дилер в Україні. І сама "АФС Медицинтехнік" позиціонує себе так само. Навіть у поданій на конкурс документації доклали зразки товарів, які вже поставлені в українські лікарні.

Однак журналісти помітили, що в тендерній документації йдеться про комп'ютерні томографи американського виробництва, а ось вже при участі в конкурсі, ініційованому Жумаділовим, сумнівна компанія пропонує китайські аналоги подібної продукції. І, як з'ясувалося, ці китайські копії не відповідають заявленим в умовах конкурсу параметрам - ні по максимальній вазі платформи, ні по низці інших технічних параметрів. Але чомусь ні для Жумаділова, ні для самих "переможців конкурсу" це не стало причиною розривати угоду.

У результаті за ініціативою ДП "Медзакупівлі" українці замість якісного сертифікованого обладнання Philips Healthcare отримають сумнівні китайські аналоги без належного ліцензування за ціною томографів європейського рівня.

Нагадаємо, це далеко не перший скандал, у який потрапляє очільник ДП "Медзакупівлі" Арсен Жумаділов при спробі провести через конкурс "свої" компанії. У зв'язку з цим Державна аудиторська служба з 25 травня по 7 липня проводила перевірку держпідприємства "Медзакупівлі України". Зазначалося, що перевірка торкнеться діяльності держпідприємства за період з 1 листопада 2018-го по 31 травня 2020-го. Але, на жаль, на офіційному сайті Держаудитслужби дані про результати перевірки відсутні.

Українські Національні Новини

Здоров'я