torik-achs-v-ukrayini-ne-pobila-rekord-2017-roku

Торік АЧС в Україні не побила рекорд 2017 року

 • 11353 переглядiв

КИЇВ. 2 січня. УНН. В Україні у 2018 році зафіксовано 145 випадків африканської чуми свиней (АЧС). Про це свідчить статистика сайту “СТОП АЧС”, який запроваджено у межах проекту технічної допомоги ФАО “Розбудова потенціалу раннього виявлення та реагування на африканську чуму свиней в Україні”, передає УНН.

У 93 випадках захворювання було зареєстровано у домашніх тварин, в 39 — у диких. Ще в тринадцяти випадках АЧС була зафіксована на території інфікованих об’єктів.

Загалом в Україні за останні 6,5 року зареєстровано 456 спалахів АЧС.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Китаї знищили десятки мільйонів свиней через вірус АЧС

Найбільша кількість випадків АЧС сталася в Одеській і Полтавській областях — 56 та 44 випадків відповідно. Далі йдуть Миколаївська та Чернігівська області — 37 та 32 випадки, та Рівненська область — 31 випадок.

Найменша кількість спалахів АЧС була зареєстрована у Львівській області — 1 випадок.

Загалом за останні 6,5 року вірус АЧС не оминув жодну з областей України.

Також повідомляється, що перший збудник АЧС було виявлено у 2012 році в селі Комишуватка Запорізької області.

Тож, в Україні АЧС не вщухає вже п'ять років поспіль. У минулому році на території нашої держави було зареєстровано 163 спалахи хвороби.

Збитки, які несуть українські фермери через поширення вірусу, обчислюються мільярдами гривень.

Фермерські громадські організації звинувачують владу в бездіяльності.

"Державою не ведеться ефективна робота по депопуляції диких свиней, як це, наприклад, робиться у наших сусідів - Естонії або Латвії... Ще раз апелюю до Мінагрополітики перейти від слів до справи. У ситуації, що виникла, потрібно реагувати максимально швидко і реалізувати державну стратегію подолання АЧС в Україні в найкоротші терміни", - заявила з цього питання голова Асоціації тваринників України Ірина Паламар.

Депутат ВР Сергій Тригубенко, своєю чергою, вважає, що боротися з АЧС Україні заважають нескінченний процес реформування Держпродспоживслужби і відсутність профільного міністра - агрополітики - в країні вже протягом майже двох років.

Українські Національні Новини

Економіка