torgivlya-v-umovakh-zvt-z-izrayilem-bude-nevigidnoyu-dlya-ukrayini-eksperti

Торгівля в умовах ЗВТ з Ізраїлем буде невигідною для України – експерти

 • 15996 переглядiв

КИЇВ. 23 січня. УНН. Торгівля в умовах зони вільної торгівлі (ЗВТ) з Ізраїлем буде невигідною для України, через суворі умови виходу на ізраїльський ринок. Таку думку висловив директор української Асоціації постачальників торгових мереж Олексій Дорошенко в коментарі кореспонденту УНН.

"Не впевнений, що нам буде вигідно торгувати через вільний ринок, тому що країни, які знаходяться на вищому, ніж Україна щаблі, отримують перевагу більшу, ніж ми. Так сталось із тим самим Євросоюзом – по факту ми хоч і нарощуємо експорт до ЄС, але не можемо угнатися за ними, і сальдо зовнішньої торгівлі для нас навіть погіршилось", - зазначив експерт.

За його словами, такий самий провал продемонструвала ЗВТ із Канадою. При підготовці ж угоди із Ізраїлем, на думку експерта, також не було проведено необхідних попередніх розрахунків.

Як повідомив Дорошенко, Україна купує в Ізраїлі фрукти, косметику (зокрема з Мертвого моря), а також високотехнологічні вироби – електроніку, техніку, які в результаті підписання ЗВТ не будуть оподатковуватись в Україні. Для українських же виробників ринок Ізраїлю виявився доволі складним, оскільки через жорсткі вимоги "пробитися" в країну було важко. Так, наприклад, після виявлення сальмонельозу в українських яйцях Ізраїль надовго повністю закрив свій ринок для цієї продукції.
При цьому президент українського аналітичного центру Олександр Охріменко додав, що підписання угоди з Ізраїлем стало для Києва чистим піаром, оскільки обсяги торгівлі з цією країною незначні.

"Нам практично немає що запропонувати Ізраїлю, і, відповідно, немає що купувати у Ізраїлю. Ізраїль дуже тісно інтегрувався з економікою США, ЄС, а ми купуємо у них фрукти, трохи продаємо зерна… Все. Дуже різні економіки, різні моделі", - наголосив економіст.

Варто зазначити, що минулого року Україна експортувала до Ізраїлю продукції на 535 млн доларів, а імпортувала – на 186 млн доларів.

Нагадаємо, Україна та Ізраїль підписали Угоди про зону вільної торгівлі. Процес підписання відбувся в Єрусалимі. З українського боку угоду підписував перший віце-прем'єр-міністр України Степан Кубів, з ізраїльського боку - міністр економіки Елі Коен.

Українські Національні Новини

Економіка