taliban-zakhopiv-bilshu-chastinu-stolitsi-provintsiyi-na-pivdni-afganistanu

Талібан захопив більшу частину столиці провінції на півдні Афганістану

 • 22078 переглядiв

КИЇВ. 3 серпня. УНН. У вівторок таліби продовжили наступ на півдні Афганістану, захопивши дев'ять з 10 районів столиці провінції Гільменд. Афганські урядові сили завдали авіаудари, за підтримки США, у спробі захистити місто Лашкаргах. Про це інформує УНН з посиланням на АР.

Деталі

Місто Лашкар-Гаха стало першою столицею провінції, захопленої талібами за багато років.

Жителі міста в розмові з Associated Press заявили, що в результаті бойових дій вони виявилися в пастці, сиділи навпочіпки в своїх будинках і не могли вийти за предметами першої необхідності. Вони повідомили, що бойовики Талібану відкрито вийшли на вулиці і що весь район Лашкаргах, крім одного, знаходиться під контролем Талібану.

Елітні підрозділи коммандос були відправлені з Кабула на допомогу афганським силам в провінції.

Заступник голови ради провінції Гільменд Маджид Ахунд підтвердив, що "Талібан" контролює дев'ять районів Лашкар-Гах, а також міську теле- і радіостанцію, які припинили мовлення.

Командувач афганськими силами в провінції Гільменд генерал Самі Садат закликав жителів районів, захоплених талібами, негайно евакуюватися.

У понеділок президент Афганістану Ашраф Гані звинуватив поспішний відхід військ США і НАТО в ситуації, що погіршується з безпекою, в той час як аналітики кажуть, що через глибоку корупції і погану підготовку афганські сили виявилися пригніченими, в результаті чого елітні підрозділи коммандос стали єдиним оплотом проти наступаючого Талібану.

Доповнення

Лашкар-Гах - одна з трьох столиць провінцій, які перебувають в облозі талібів, які підсилили наступ на урядові війська. Дві інші столиці провінцій, що знаходяться в облозі, перебувають в сусідній провінції Кандагар, також на півдні, і в західній провінції Герат.

В останні місяці таліби захопили десятки районів по всій країні, багато з яких знаходяться у віддалених і сільських, малонаселених районах.

Афганські війська в цих боях часто здавалися або йшли без бою, часто не маючи поповнень і підкріплень. За останні тижні таліби також захопили кілька прикордонних переходів з Іраном, Пакистаном і Таджикистаном.

Відхід сил США і НАТО в даний час завершено більш ніж на 95%. Останній солдат США і НАТО повинен покинути Афганістан до 31 серпня.

США та інші світові лідери застерегли талібів від військового захоплення Афганістану, заявивши, що вони знову стануть міжнародними "вигнанцями", якщо спробують захопити владу силою.

Коли Талібан востаннє був при владі в Афганістані, їх визнавали лише три країни - Пакистан, Саудівська Аравія і Об'єднані Арабські Емірати.

Українські Національні Новини

Новини Світу