stoltenberg-sama-dumka-pro-sferu-vplivu-rosiyi-ye-nepriynyatnoyu

Столтенберг: сама думка про “сферу впливу” Росії є неприйнятною

 • 27048 переглядiв

КИЇВ. 1 грудня. УНН. У Росії немає права створювати сферу впливу, намагаючись контролювати своїх сусідів. Про це заявив Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг за підсумками зустрічі голів МЗС Альянсу в Ризі, передає кореспондент УНН.

Цитата:

“Саме питання (про сфери впливу — ред.) відображає те, що, я думаю, ми повинні дуже добре усвідомлювати, є неприйнятним. І це те, що у Росії є сфера впливу. Вони намагаються відновити свого роду визнання того, що Росія має право контролювати, що повинні робити або не робити сусіди. І це світ, у який ми не хочемо повертатися, де великі держави мають право голосу або свого роду право накладати обмеження на те, що можуть робити суверенні незалежні держави", — заявив він.

Деталі

Столтенберг зазначив, що і сам приїхав з маленької країни, що межує з Росією, і радий, що союзники по НАТО ніколи не вважали, що Росія має право створювати сферу впливу на півночі і намагатися вирішувати, що Норвегія як невелика незалежна країна може робити або не робити.

"Те ж саме і з Україною. Україна - незалежна, суверенна держава з міжнародно визнаними кордонами, гарантованими Росією і всіма іншими державами. І ці межі слід поважати. Це, звичайно, включає Крим і Донбас як частину України. Так що ідея про те, що підтримка НАТО суверенної держави є провокацією, абсолютно невірна", — підкреслив Генсек НАТО.

"Тільки Україна і 30 союзників по НАТО вирішують, коли Україна готова вступити в НАТО. У Росії немає вето, у Росії немає права голосу, і у Росії немає права створювати сферу впливу, намагаючись контролювати своїх сусідів", — додав він.

Додамо

Така заява з'явилася на тлі слів президента РФ Володимира Путіна, що Росія планує наполягати на предметних переговорах про досягнення гарантій нерозширення НАТО на схід.

Курс на НАТО закріплений в Конституції України.

Українські Національні Новини

Політика