ssha-zapuskayut-programu-zi-zboru-ta-analizu-dokaziv-viyskovikh-zlochiniv-rf-v-ukrayini

США запускають програму зі збору та аналізу доказів військових злочинів рф в Україні

 • 102583 переглядiв

КИЇВ. 17 травня. УНН. Державний департамент США у вівторок оголосив про запуск нової програми зі збирання та аналізу доказів військових злочинів та інших злочинів, імовірно скоєних росією в Україні, оскільки Вашингтон прагне забезпечити притягнення Москви до відповідальності за свої дії. Про це УНН пише посилаючись на Reuters.

Президент США Джо Байден раніше звинуватив росію у "військових злочинах", скоєними в Україні, і наголосив на своїй рішучості притягти Москву до відповідальності за розв'язання найбільшої наземної війни в Європі з часів Другої світової війни.

Деталі

У заяві Держдепартаменту йдеться, що так звана Обсерваторія конфліктів займатиметься документуванням, перевіркою та розповсюдженням свідоцтв із відкритих джерел про дії росії в Україні. Звіти та аналізи будуть розміщені на веб-сайті Conflict Observatory.

Державний департамент США заявив, що нова програма, яка створюється з початковими інвестиціями в 6 мільйонів доларів, аналізуватиме і зберігатиме інформацію, включаючи супутникові знімки та інформацію, що розповсюджується в соціальних мережах, щоб її можна було використати в поточних та майбутніх механізмах підзвітності.

"Ця нова програма зі спостереження за конфліктами є частиною низки зусиль уряду США як на національному, так і на міжнародному рівнях, спрямованих на забезпечення відповідальності за жахливі дії росії в майбутньому", - йдеться у заяві.

Державний департамент повідомив, що програма є результатом співпраці з компанією Esri, що займається географічними інформаційними системами, Лабораторією гуманітарних досліджень Єльського університету, Смітсонівською культурною ініціативою з порятунку та PlanetScape Ai, додавши, що у майбутньому фінансування надходитиме з Європейської ініціативи демократичної стійкості.

Доповнення

росія вчиняє звірства та жорстокості щодо цивільного населення під час вторгнення. Раніше Генпрокуратура України заявила, що виявила понад 10 000 можливих військових злочинів.

У п'ятницю український суд провів попереднє слухання у першій справі про військові злочини, після того, як взятому в полон російському солдату було пред'явлено звинувачення у вбивстві 62-річної цивільної особи.

росія розбомбила міста, перетворивши їх на руїни, і сотні цивільних тіл були виявлені в братських могилах. Верховний комісар ООН з прав людини Мішель Бачелет заявила минулого тижня, що на сьогоднішній день у Київській області виявлено 1 000 тіл.

Міжнародний кримінальний суд (МКС) заявив 25 квітня, що візьме участь у спільній групі з прокурорами України, Польщі та Литви, яка розслідує звинувачення у військових злочинах проти російських військ.

Українські Національні Новини

Новини Світу