ssha-khochut-peredati-ukrayini-rozviddani-yaki-dopomozhut-pidgotuvatisya-do-mozhlivoyi-ataki-rosiyi-nyt

США хочуть передати Україні розвіддані, які допоможуть підготуватися до можливої атаки Росії - NYT

 • 18331 переглядiв

КИЇВ. 24 грудня. УНН. Міністерство оборони США розглядає можливість надати Україні розвіддані, які допоможуть їй швидше відреагувати на можливе вторгнення Росії. Про це повідомляє The New York Times з посиланням на власні джерела в американській президентській адміністрації, пише УНН.

Цитата:

“Пентагон працює над планом з надання Україні розвідданих, які допоможуть країні швидше відреагувати на можливе вторгнення Росії, заявили високопоставлені представники адміністрації. Допомога, якщо вона буде схвалена президентом Байденом, обов'язково викличе гнів Росії, яка називає будь-яку американську військову допомогу Україні провокаційною", - пише видання.

Деталі

Відзначається, що США і так надають Україні низку практичної допомоги у зв'язку з ситуацією на кордоні з РФ. Однак, пише, NYT, пропозиція Пентагону про "дієву" розвідку потенційно важливіша.

За словами джерел, інформація включатиме зображення того, чи рухаються російські війська для переходу через кордон. Така інформація, якщо вона буде надана вчасно, може дозволити українським військовим запобігти атаці, зазначає видання.

При цьому наголошується, що спецслужби США і так вже надають Києву доступ до більшої кількості матеріалів, ніж це було до нарощування російської армії.

Однак, на думку джерел в адміністрації Байдена, загострення ситуації на кордоні України з РФ вимагає "балансування". Так, чиновники вважають, що адміністрація повинна збільшити допомогу українським військовим настільки, щоб перешкодити вторгненню, але не до такої міри, щоб Росія "відчула загрозу і вирішила діяти".

Контекст

Раніше російська сторона критикувала політику НАТО щодо активного розширення, особливо - на Схід. Генсек НАТО Єнс Столтенберг нагадав про обіцянки Альянсу "з часом" прийняти в нього Україну і Грузію. Росія неодноразово називала вступ України до НАТО "червоною лінією" для себе.

17 грудня МЗС Росії опублікував проект договорів з США і НАТО про "гарантії безпеки". РФ хоче юридично закріпити відмову від прийому до НАТО "держав, що раніше входили до Союзу Радянських Соціалістичних Республік".

США визнали деякі пропозиції неприйнятними. Вашингтон планує обговорити побоювання Росії з приводу безпеки з європейськими партнерами. ЄС виступив за обговорення безпеки в межах вже існуючих форматів.

Пізніше в МЗС РФ заявили, що очікують від США "термінової прямої відповіді" щодо пропозицій щодо НАТО.

Водночас Росія продовжує стягувати військову техніку і нарощувати війська біля кордонів з Україною. Секретар Ради національної безпеки і оборони України Олексій Данілов повідомляв, що 122 тис. російських військових перебувають на відстані 200 км і 143,5 тис. військових за 400 км від російсько-українського кордону.

Українські Національні Новини

Політика