sohodni-vsesvitnii-den-borotby-iz-tuberkulozom-v-ukraini-zrostaie-zakhvoriuvanist-na-tuberkuloz-sered-ditei-ta-pidlitkiv

Сьогодні Всесвітній день боротьби із туберкульозом: в Україні зростає захворюваність на туберкульоз серед дітей та підлітків

 • 40496 переглядiв

Сьогодні, 24 березня, у багатьох країнах світу відбуваються різноманітні заходи з нагоди Всесвітнього дня боротьби із туберкульозом. Подія була запроваджена Всесвітньою організацією охорони здоров’я з нагоди того, що саме 24 березня 1882 року німецький лікар Роберт Кох відкрив туберкульозну бацилу.

Сьогодні, 24 березня, у багатьох країнах світу відбуваються різноманітні заходи з нагоди Всесвітнього дня боротьби із туберкульозом, пише УНН.

Подія була запроваджена Всесвітньою організацією охорони здоров’я з нагоди того, що саме 24 березня 1882 року німецький лікар Роберт Кох відкрив туберкульозну бацилу.

Туберкульоз - хронічне інфекційне захворювання, збудником якого є мікробактерія туберкульозу (паличка Коха), яка розповсюджується повітряно-крапельним шляхом та, рідше, контактно-побутовим.

Збудник відзначається стійкістю та можливістю довгого перебування в організмі в очікуванні сприятливих умов (неякісне харчування, перенесення тяжких хвороб, поганий сон, стрес, антисанітарія, куріння, алкоголізм тощо).

Вважається, що близько однієї третини населення світу інфіковано паличкою Коха. Хвороба розвивається лише у невеликої частки інфікованих людей. Підвищеного ризику розвитку туберкульозу піддаються люди з ослабленою імунною системою. Імовірність розвитку активного туберкульозу у людини з ВІЛ приблизно в 25 разів вище.

Експерти Всесвітньої організації охорони здоров'я вважають, що хвороба входить до переліку десяти найбільш смертельних хвороб.

За оцінками медиків, у світі нараховуються більше десяти мільйонів людей хронічно хворих на туберкульоз. Щорічно від туберкульозу помирають близько 1,5 мільйонів людей. Більше 95 % випадків смерті від туберкульозу фіксуються у країнах з низьким та середнім рівнем доходів.

У 2014 році ВООЗ оголосила амбітну ціль до 2030 року на 80% зменшити захворюваність на туберкульоз, і на 90% смертність від цієї хвороби.

В Україні День боротьби із туберкульозом на національному рівні відзначається з 2002 року.

За даними Центру громадського здоров’я МОЗ України, у 2023 році кількість уперше зареєстрованих в Україні захворювань на туберкульоз включно з його рецидивами, становила 19 851, або 48,4 випадків на 100 000 населення, що на 7,3% більше аналогічного показника 2022 року

Показник захворюваності на туберкульоз серед дітей до 14 років склав 10,4 випадків на 100 000 дитячого населення, що більше на 40,5% порівняно з показником 2022. Збільшення захворюваності на туберкульоз серед дітей у 2023 році тісно пов’язане з погіршенням епідемічної ситуації серед дорослих.

Показник захворюваності на туберкульоз серед підлітків 15–17 років збільшився на 55,3% порівняно з 2022 роком.  

Також сьогодні своє професійне свято відзначають лікарі-фтизіатри.

Фтизіатрія – це  розділ клінічної медицини, що вивчає причини виникнення, закономірності поширення і механізми розвитку туберкульозу, викликані їм патологічні процеси в організмі людини і методи його профілактики, діагностики та лікування.

Захар Подкидишев

Здоров'я