slantsevi-peyzazhi-pivnichnogo-uelsu-vneseni-do-spadschini-yunesko

Сланцеві пейзажі Північного Уельсу внесені до спадщини ЮНЕСКО

 • 25979 переглядiв

КИЇВ. 28 липня. УНН. Комітет всесвітньої спадщини ЮНЕСКО підтвердив, що сланцевий ландшафт на північному заході Уельсу офіційно внесений до списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО, інформує УНН.

Деталі

В Уельсі нині знаходиться чотири об'єкта Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.
Коментуючи успішну заявку, перший міністр Уельсу Марк Дрейкфорд сказав, що "всесвітнє визнання" в якійсь мірі допоможе зберегти цей район і його спадщину.

"Сьогоднішнє оголошення визнає значний внесок, який ця частина Північного Уельсу внесла в культурну і промислову спадщину не тільки Уельсу, а й усього світу", - сказав він.

Контекст

Уряд Великої Британії офіційно включив цей район в список ЮНЕСКО в січні 2020 року, а прем'єр-міністр Борис Джонсон назвав його "районом дивовижної унікальності і захоплюючою дух краси".

Сланець в формі каменю добувався в Північному Уельсі понад 1 800 років і використовувався для будівництва частин римського форту. Регіон став світовим лідером з виробництва та експорту сланцю, в якому працюють тисячі людей.

Сланцева промисловість Уельсу також справила величезний вплив на світову архітектуру: сланець використовувався в ряді будинків, терас і палаців по всьому світу; включаючи Вестмінстерський зал, Королівський виставочний будинок в Мельбурні і мерію Копенгагена в Данії.

Доповнення

Організація Об’єднаних Націй з питань освіти, науки і культури (ЮНЕСКО) попередила владу Великої Британії про те, що Стоунхендж може бути виключений зі списку Об’єктів всесвітньої спадщини, якщо проект будівництва автотуннеля поруч з древнім кам’яним кільцем не переглянуть.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Французьку Ніццу включили до об'єктів світової спадщини ЮНЕСКО

Українські Національні Новини

Новини Світу