skhema-kryuchkova-surkisiv-z-oblenergo-obiyshlasya-ukrayini-u-ponad-1-4-mlrd-grn-rozsliduvannya

Схема "Крючкова-Суркісів" з обленерго обійшлася Україні у понад 1,4 млрд грн - розслідування

 • 11918 переглядiв

КИЇВ. 29 березня. УНН. Детективи НАБУ підозрюють екс-депутата та бізнесмена Дмитра Крючкова у розкраданні коштів "Запоріжжяобленерго". Йдеться про мільярди гривень, говорять у Бюро. А за даними журналістів "Схеми", звозили кошти, зокрема, до офісу Суркіса, передає УНН.

Як повідомляють розслідувачі, у квітні 2018-го у Німеччині затримали екс-депутата та бізнесмена Дмитра Крючкова за запитом українських правоохоронців.

​Детективи НАБУ й антикорупційні прокурори підозрюють його у розкраданні коштів "Запоріжжяобленерго", понад 60% акцій якого належать державі.

За словами детектива НАБУ Романа Войтюка, сума заподіяних збитків, яка фігурує в провадженнях, сягає мільярдів гривень.

"На даний час Національним бюро розслідуються кримінальні правопорушення, з яких вбачається, що Крючковим, а також іншими особами заподіяно збитків на загальну суму понад 1,4 мільярда гривень", - розповів він, додавши, що Крючков діяв не одноосібно.

"… йому надавались вказівки іншими особами, і він ці вказівки виконував. На даний час ми встановлюємо всіх причетних осіб, у тому числі – які давали ці вказівки", - уточнив Воютюк.

​Зазначається, що у 2016 році Крючков був оголошений у розшук. Керівником приватної компанії "Енергомережа" він став у 2014-му.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У НАБУ описали схему роботи "Енергомережі" Крючкова

​Але самого Крючкова не сприймають як самостійну фігуру, пояснює головред інтернет-видання "Наші гроші" Олексій Шалайський. За його словами, директор "Енергомережі" - це представник чиїхось інтересів.

"Є проблема, щоб чітко сказати, чиї інтереси представляє Крючков чи будь-хто інший, подібний на нього. Це такий перехідний прапор. Люди, які є "смотрящімі", і люди, які керують фірмами, на які перекидається віз з грішми", - каже журналіст, і пригадує, що поряд з Крючковим "бачили Суркіса".

"Але тоді Суркіс був дуже наближений до влади. В інтерв’ю кілька людей – у тому числі державних менеджерів – називали його протеже Кононенка", - додав Шалайський.

"Схемам" вдалося отримати записи телефонних розмов бізнесмена Дмитра Крючкова, а експертиза довела високу вірогідність, що голоси співрозмовників є справжніми.

На окремих аудіорозмовах зафіксовані, зокрема, прохання від співмешканки Крючкова завезти гроші в офіс братам Суркісам. Йшлося тоді про 600 тисяч доларів.

Нагадаємо, раніше у ЗМІ з’явилась інформація про те, що Суркіс готує російське громадянство для Крючкова, аби запобігти його екстрадиції з Німеччини в Україну.

На ці відомості свого часу відреагував директор НАБУ Ситник, який заявив, що інформація передана в Німеччину.

Також нагадаємо, детективи НАБУ довели незаконність угод "Енергомережі" у всіх судових інстанціях.

Українські Національні Новини

Політика