shtraf-za-prodazh-alkogolyu-i-tyutyunu-nepovnolitnim-mozhe-zrosti-do-30-tis-grn-nardep

Штраф за продаж алкоголю і тютюну неповнолітнім може зрости до 30 тис. грн - нардеп

 • 54781 переглядiв

КИЇВ. 25 вересня. УНН. Проблема безконтрольного продажу алкоголю та тютюну неповнолітнім вже давно вийшла за межі конкретного міста. Це стає національною проблемою і національною катастрофою. Про це у коментарі УНН розповів заступник голови депутатської фракції БПП, народний депутат Сергій Березенко, коментуючи необхідність прийняття законопроекту №9065 про посилення відповідальності за продаж алко- та тютюнових товарів неповнолітнім.

"Цей законопроект пропонує зміни одразу до декількох законів, ККУ та КУпАП, та в закон "Про державне врегулювання виробництва обігу спирту". Йдеться про те, що на сьогодні ми чітко розуміємо – проблема з продажем алкоголю та тютюну неповнолітнім вже давно вийшла за межі конкретного міста, і це вже стає національною проблемою і національною катастрофою.

У нас на сьогодні середній вік людей, які зловживають слабким алкоголем – 14 років, а міцним алкоголем – 15 років. Так само, більше 13%, це як мінімум за статистикою, молодих людей – учнів шкіл зізнаються в тому, що курять сигарети. Відповідно, ця проблема вже на сьогодні стає такою, яка шкодить здоров’ю нації у цілому. Нам треба зробити єдине – треба дуже чітко виписати норми і відповідальність тих людей, які заохочують молодь до вживання алкоголю з отриманням своєї комерційної вигоди", - зазначив Березенко.

Нардеп пояснив, що документом передбачена заборона на продаж алкогольної продукції та тютюнових виробів в торговельних місцях площею менш як 40 кв м., якщо вони розташовані на відстані до 200 метрів від закладів освіти.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Депутатів закликали підтримати посилення відповідальності за продаж сигарет і алкоголю дітям

Крім того, ініціатори документу наполягають на підвищенні штрафів за продаж алкоголю неповнолітнім.

"Сьогодні у законі виписано, що такий штраф становить 6,8 тисячі гривень. Ми ж пропонуємо 500 тисяч гривень. І окремо - в Кодекс про адмінправопорушення ми записуємо відповідальність безпосередньо продавців - фізичних осіб, які відпускають алкогольні товари для осіб, які не досягнули 18-ліття, тим самим схиляючи їх до вживання продукту.

Якщо зараз штраф складає 30-100 неоподаткованих мінімумів, це або 510, або 1700 гривень, то ми пропонуємо його збільшити в рази – від 1000 до 2000 неоподаткованих мінімумів, а це 17 тисяч – 34 тисячі гривень. Оплата такого штрафу назавжди позбавить бажання продавати алкоголь неповнолітній дитині", - вважає Березенко.

Також документ запроваджує кримінальну відповідальність за втягнення неповнолітніх в антисоціальну діяльність.

"Це достатньо жорсткі зміни до законодавства, але ми вважаємо, що якщо ми їх не проведемо сьогодні, то здоров’я нації, майбутнє України може опинитися під серйозною загрозою", - резюмував депутат.

Нагадаємо, як писав УНН, ініціатором законопроекту №9065 виступили низка народних депутатів, серед яких Андрій Павелко, Артур Палатний, Володимир Шкварилюк, Василь Амельченко, Ярослав Маркевич та Денис Силантьєв.

Українські Національні Новини

Політика