shmigal-proviv-pershu-zustrich-v-bryusseli-pro-scho-domovilis

Шмигаль провів першу зустріч в Брюсселі: про що домовились

 • 26705 переглядiв

КИЇВ. 9 лютого. УНН. Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль під час зустрічі з Президентом Європейської Ради Шарлем Мішелем в межах робочого візиту до Брюсселя обговорив запуск процесу всеохоплюючого огляду досягнення цілей Угоди про асоціацію з ЄС, кримську платформу та візит останнього в Україну. Домовились співрозмовники лише про останнє питання, свідчить повідомлення пресслужби КМУ, передає УНН.

Цитата:

"Напередодні засідання Ради Асоціації Україна-ЄС провів зустріч із Президентом Європейської Ради Шарлем Мішелем. Розраховуємо на узгодження з ЄС конкретних часових рамок для запуску процесу всеохоплюючого огляду досягнення цілей Угоди про асоціацію", - написав Прем’єр у своєму Telegram-каналі.

Деталі

За інформацією, оприлюдненою КМУ, в рамках зустрічі Шмигаль повідомив про очікування України, що засідання Ради асоціації забезпечить прогрес у подальшому розвитку економічної інтеграції України до ЄС.

Прем’єр-міністр зауважив, що одним із першочергових пріоритетів України є початок діалогу з оновлення параметрів Поглибленої і всеохопної зони вільної торгівлі (ПВЗВТ) між Україною та ЄС, зазначають в пресслужбі уряду.

Глава уряду відзначив цінність "початку офіційного сфокусованого діалогу з ЄС щодо "зеленої" трансформації України та узгодження української політики з Європейським зеленим курсом".

Повідомляється також, що Шмигаль подякував Шарлю Мішелю та Євросоюзу за підтримку цілей створення "Кримської платформи".

"Ми очікуємо, що Євросоюз активно долучиться до установчого Саміту Платформи, який заплановано на серпень 2021 року в Києві", - сказав він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кулеба про підготовку саміту "Кримська платформа": шалений спротив Росії вже спостерігається

Під час зустрічі Прем’єр-міністр також висловив вдячність ЄС за незмінну підтримку територіальної цілісності та суверенітету України та за послідовну політику санкцій проти Російської Федерації.

"На завершення Денис Шмигаль передав Шарлю Мішелю запрошення Президента Володимира Зеленського відвідати Україну та зазначив, що це б стало черговим свідченням надійної підтримки нашої країни з боку ЄС. Зі свого боку Президент Європейської Ради прийняв пропозицію та пообіцяв відвідати Україну", - зазначили в КМУ.

Довідково

У четвер, 11 лютого, у Брюсселі відбудеться засідання Ради асоціації Україна-ЄС. Сторону Європейського Союзу представлятиме високий представник ЄС із закордонних справ і безпекової політики, віце-президент Європейської комісії Жозеп Боррель.

Засідання Ради асоціації відбуватиметься у розвиток домовленостей, досягнутих під час 22-го саміту Україна-ЄС, що відбувся 6 жовтня минулого року.

Тож, під час зустрічей передбачається узгодження низки подальших спільних кроків для практичної реалізації домовленостей саміту.

Йдеться, зокрема, про запуск процесу всеохоплюючого огляду досягнення цілей Угоди, подальшого просування з питань цифрової економіки, зеленого курсу, укладення Угоди про оцінку відповідності та прийнятність промислових товарів (ACAA - так званий промисловий безвіз), а також визначення конкретних часових термінів проведення першого засідання кібердіалогу Україна-ЄС у 2021 році.

У межах засідання сторони також обговорять прогрес в імплементації Угоди про асоціацію між Україною та ЄС, реалізацію широкого порядку денного реформ в Україні та визначать спільні кроки, спрямовані на подальший розвиток політичної асоціації та економічної інтеграції України з ЄС.

Окрему увагу буде приділено протидії триваючій збройній агресії Росії, а також безпековій та гуманітарній ситуації, передусім у контексті пандемії COVID-19, на тимчасово окупованих територіях в Криму та на сході України.

Відомо також, що за результатами засідання буде ухвалена спільна заява.

Українські Національні Новини

Політика