samit-ssha-rosiya-oglyadachi-divuyutsya-punktualnosti-putina-i-kazhut-khaotichniy-pochatok-zustrichi

Саміт США-Росія: оглядачі дивуються пунктуальності Путіна і кажуть про "хаотичний" початок зустрічі

 • 28057 переглядiв

КИЇВ. 16 червня. УНН. Саміт президентів США і Росії Джозефа Байдена та Володимира Путіна вже викликав хвилю обговорення у ЗМІ. Оглядачі дивуються пунктуальності Путіна і вказують на "хаотичний" початок зустрічі, а також зазначають, що президента РФ вже встигли запитати про Україну і НАТО, передає УНН.

Без запізнень

"Президент Росії Володимир Путін прибув вчасно на саміт з президентом США Джо Байденом в Женеві - рідкісне явище для світового лідера, сумно відомого запізненням на подібні зустрічі", - відзначає CNN.

Телеканал нагадує, що Путін відомий тим, що спізнюється на важливі заходи, що деякі спостерігачі вважають демонстрацією сили. І ця модель запізнень поширилася на зустрічі з колишніми президентами Америки.

Наприклад, як вказується, попередня зустріч на найвищому рівні Путіна з президентом США - разом з тодішнім президентом Дональдом Трампом - відхилилася від графіку приблизно на 45 хвилин після його пізнього прибуття. А в 2009 і 2012 роках Путін запізнився приблизно на 40 і 45 хвилин на зустрічі з тодішнім президентом Бараком Обамою.

Він також змушував канцлера Німеччини Ангелу Меркель і експрезидента України Віктора Януковича чекати близько чотирьох годин кожного в 2014 і 2012 роках відповідно. Навіть Папа Римський понад годину чекав появи Путіна в Ватикані в 2015 році.

Російські ЗМІ також відзначають, що по прибуттю Байден чекав більше хвилини в припаркованому лімузині перед тим, як вийти. Президент Швейцарії стояв за кілька метрів і дивився на Байдена через вікно.

"Хаос" на початку зустрічі

Своєю чергою ABC News відзначає, що вже всередині вілли Ла Гранж у Женеві, де проходить саміт, початок зустрічі був "хаотичним", однак, попри це, "обидва лідери відчували себе комфортно". Байден, який першим простягнув руку для рукостискання, сидів, схрестивши ноги, поклавши руки на коліна, і кілька разів був помічений усміхненим. Путін теж відкинувся на спинку стільця, як він часто робить, відзначає телеканал.

Знову-таки CNN вказує на "хаотичну сутичку репортерів з обох країн". "Були помічені репортери, які блокують камери, в той час як інші люди розмовляли один з одним, коли два президенти намагалися сказати один одному свої вступні слова", - повідомляє телеканал. В результаті, за словами головного кореспондента CNN в Білому домі Кейтлана Коллінза, ситуація між двома прес-пулами з США і Росії "стала неймовірно напруженою".

Вказано, що не весь американський прес-пул потрапив у приміщення на початку зустрічі, що, як вважається, є єдиним доступом на віллі Ла Гранж протягом наступних кількох годин.

"Нам кажуть, що це почалося ще до того, як вони фактично потрапили до будівлі. Назовні відбувалася штовханина... та крики, коли всі ці репортери намагалися увійти всередину, щоб побачити цих двох лідерів", - сказав Коллінз.

До лідерів в бібліотеці вілли - кожен перед прапором своєї країни і з глобусом між ними - приєдналися держсекретар США Ентоні Блінкен і міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров на першому невеликому засіданні саміту.

Тим часом, як зазначає CNN, Байден на початку зустрічі з президентом РФ Володимиром Путіним назвав США і Росію "двома великими державами". Контекст зауваження Байдена був неясний, тому що через фонового шуму почути його зауваження було практично неможливо, відзначив телеканал. Але він широко обговорював важливість особистої зустрічі для встановлення кращих робочих відносин.

Зауваження Байдена під час фоторепортажу в основному були неясними через шум преси. Зауваження Путіна були більш гучними.

У якийсь момент Байден, здавалося, запитав держсекретаря Ентоні Блінкена, що відбувається. Врешті-решт він, здавалося, просто перестав говорити, розуміючи, що його не чують.

"Я думаю, що завжди краще зустрітися віч-на-віч", - сказав він.

Білий дім вказав, що сцена всередині кімнати була настільки хаотичною, що повідомлення президента Байдена неправильно зрозуміла преса. Коли один з представників преси США запитав президента, чи довіряє він Путіну, вони написали, що Байден "подивився мені в очі і ствердно кивнув".

Але директор зі зв'язків з громадськістю Білого дому Кейт Бедінгфілд відкинула це твердження, заявивши, що президент "явно не відповідав ні на одне питання", а просто кивав на знак вдячності пресі в цілому.

Запитання про Україну

Американські репортери, які змогли бути присутніми на зустрічі, сказали, що вони задали Байдену і Путіну три запитання. "Один запитав Путіна, чи не боїться він лідера опозиції Олексія Навального. Інший запитав, що він буде робити, якщо Україна вступить в НАТО. Інший запитав Байдена, чи довіряє він Путіну", - відзначає телеканал.

Доповнення

Президент РФ Володимир Путін 16 червня прибув на віллу Ла Гранж у Женеві, де зустрівся з американським президентом Джо Байденом. Вони потиснули один одному руки.

Українські Національні Новини

Новини Світу