rozenko-ochikuye-dialogu-z-polscheyu-pislya-rishennya-pro-antibanderivskiy-zakon

Розенко очікує діалогу з Польщею після рішення про "антибандерівський" закон

 • 9257 переглядiв

КИЇВ. 25 січня. УНН. Рішення Конституційного суду Польщі щодо визнання неконституційними змін до польського закону про Інститут національної пам'яті, зокрема щодо застосування в ньому термінів "український націоналізм" та "Східна Малопольща", відкриває нові можливості для продовження діалогу з польською стороною з питань історичної пам’яті. Такої думки віце-прем’єр-міністр України Павло Розенко, передає УНН з посиланням на його прес-службу.

"Безумовно, нам дуже приємно відзначити, що Конституційний суд Польщі підтвердив наші побоювання, що такі зміни до чинного польського законодавства можуть дуже серйозно обмежувати права громадян, у тому числі й українців, які перебувають на території Польщі. На переговорному процесі з питань історичної пам’яті з нашими польськими колегами ми досить гостро ставили питання щодо скасування цих норм. Це була доволі чітка й жорстка позиція і Президента України, і Верховної Ради України", - зазначив Розенко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Порошенко подякував Дуді після рішення КС Польщі про "антибандерівський" закон

Він наголосив, що українська сторона перебуває з польськими колегами "у постійному діалозі".

"Ми готові до подальших консультацій і до того, щоб прийти до вирішення тих проблем, які існують, до проведення спільних пошукових робіт як на території України, так і на території Польщі. Я переконаний, що, зокрема, після цього рішення відкриваються нові можливості для продовження наших перемовин", - підкреслив він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В’ятрович прокоментував рішення КС Польщі про "антибандерівський" закон

Водночас він зауважив, що сторони повинні здійснити певні кроки, щоб уникнути в майбутньому виникнення перепон у переговорному процесі.

"Ми повинні зробити певні спільні заходи, щоб уникнути в майбутньому руйнування українських пам’ятників на території Польщі і польських пам’ятників на території України. Наш головний меседж польським колегам був у тому, щоб у разі руйнування, всі українські пам’ятники на території Польщі відновлювалися", - сказав віце-прем’єр.

"Ми запросили польську делегацію, віце-прем’єра пана Глінського і керівника польського Інституту національної пам’яті, у Київ, щоб завершити переговорний процес і вийти на конкретні рішення. Ми усіляко демонструємо свої конструктивні наміри вирішити ці питання", - наголосив Розенко.

Нагадаємо, 17 січня Конституційний суд Польщі визнав поправку про українських націоналістів до закону про ІНП неконституційною.

6 лютого 2018 року президент Польщі Анджей Дуда підписав оновлений закон про Інститут національної пам'яті. 14 лютого він направив новий закон на розгляд до Конституційного суду.

Ухвалені парламентом Польщі зміни в закон про ІНП, що передбачають покарання за звинувачення поляків у Голокості, а також за пропаганду "бандерівської ідеології", викликали широкий резонанс, зокрема, в Ізраїлі, США, а також в Україні.

Українські Національні Новини

Політика