rosiya-vidpravila-na-patrulyuvannya-bilorusi-yaderni-bombarduvalniki

Росія відправила на патрулювання Білорусі ядерні бомбардувальники

 • 22051 переглядiв

КИЇВ. 11 листопада. УНН. Росія направила два стратегічні бомбардувальники з ядерними боєголовками у навчальний політ над Білоруссю другий день поспіль у четвер, продемонструвавши рішучу підтримку Москвою свого союзника в умовах суперечки з приводу мігрантів на польському кордоні. Про це пише УНН з посиланням агенство Белта.

Деталі

Міноборони Білорусі заявило, що два російські стратегічні бомбардувальники Ту-160 відпрацювали бомбардування полігону Ружани, розташованого в Білорусі приблизно за 60 кілометрів на схід від кордону з Польщею. У міністерстві повідомили, що у рамках спільних навчань білоруські винищувачі змоделювали перехоплення.

Пара російських далеких бомбардувальників Ту-22М3 здійснила аналогічне патрулювання в середу, і білоруські ППО відпрацьовували їхнє перехоплення.

У Міноборони заявили, що такі польоти російських бомбардувальників виконуватимуться на регулярній основі.

Контекст

Росія рішуче підтримує Білорусь у напруженому протистоянні, коли тисячі мігрантів та біженців, більшість із яких з Близького Сходу, зібралися на білоруській стороні кордону з Польщею, сподіваючись перейти до Західної Європи.

Європейський союз звинуватив Лукашенка у заохоченні незаконного перетину кордону мігрантами у відповідь на санкції ЄС щодо його уряду.

Білорусь заперечує звинувачення, але заявила, що більше не зупинятиме біженців та мігрантів від спроб в'їзду до ЄС.

Міноборони Білорусі в четвер звинуватило Польщу у "безпрецедентному" нарощуванні військової могутності на кордоні, заявивши, що міграційний контроль не гарантує концентрації 15 тисяч військовослужбовців за підтримки танків, засобів ППО та іншої зброї.

"Це більше схоже на формування ударної групи сил", - заявили в міністерстві, додавши, що нарощування польської військової могутності спонукало Білорусь відповісти діями "як самостійно, так і в рамках існуючих угод з нашим стратегічним союзником", маючи на увазі Росію.

Лукашенко назвав польоти російських бомбардувальників необхідною відповіддю на напруженість на кордоні Білорусі та Польщі.

"Нехай кричать і пищать. Так, це бомбардувальники, здатні нести ядерну зброю, але ми не маємо іншого виходу", - сказав самопроголошений президент, який перебуває при владі з 1994 року.

Росія та Білорусь уклали союзну угоду, яка передбачає "тісні" політичні та військові зв'язки.

Доповнення

В умовах напруженості на кордоні Білорусі та Польщі, Росія рішуче підтримує Білорусь, звинувачуючи Захід у дестабілізації Близького Сходу і, отже, відповідає за мігрантів і біженців, які шукають безпеки в Європі.

Водночас, Москва відкинула заяву Польщі про те, що Росія допомогла розпалити ситуацію як у гуманітарному, так і в політичному плані.

Офіційний представник Кремля Дмитро Пєсков відзначив присутність тисяч військовослужбовців по обидва боки польсько-білоруського кордону та сказав, що "це викликає глибоке занепокоєння у всіх розсудливих людей у ​​Європі".

На запитання про прохання канцлера Німеччини Меркель до президента Росії Володимира Путіна вплинути на Білорусь Пєсков відповів, що "Росія, як і всі інші країни, намагається допомогти вирішити ситуацію". Він сказав, що Путін підтримує контакти з Лукашенком, але не став вдаватися до подробиць.

Українські Національні Новини

Новини Світу