problemnikh-kreditiv-u-bankakh-pomenshalo-na-7

Проблемних кредитів у банках поменшало на 7%

 • 18216 переглядiв

КИЇВ. 5 лютого. УНН. У 2020 році частка непрацюючих кредитів (NPL) у банках в Україні знизилася на 7,4 відсоткових пункти - до 41%. Очікується, що у найближчі два роки банки остаточно позбудуться таких кредитів. Про це повідомляє пресслужба НБУ, передає УНН.

Цитата пресслужби НБУ:

"За 2020 рік частка непрацюючих кредитів (NPL) в українських банках знизилася з 48,4% (на 1 січня 2020 року) до 41% (на 1 січня 2021 року)", - йдеться у повідомленні.

Причини

У НБУ зауважують, що зрушенню у врегулюванні непрацюючих кредитів сприяли розроблені ними вимоги до організації процесу управління проблемними активами. Окрім цього, у 2020 році були визначені критерії для списання активів, за якими не очікується повернення боргу. Кабмін відповідно затвердив заходи з управління проблемними активами державних банків.

Деталі

Нацбанк стверджує, що якість кредитних портфелів покращилася в банках усіх груп.

"Масштабну роботу з очищення портфелів від непрацюючих кредитів проробили державні банки. Загалом за 2020 рік вони списали 30,6 млрд в нацвалюті та 3,1 млрд у доларовому еквіваленті в інвалюті зарезервованої заборгованості. З урахуванням цих заходів, державні банки у минулому році скоротили частку непрацюючих кредитів з 63,5% до 57,4%", - вказали у регуляторі.

Також зазначається, що значну роботу з очистки від непрацюючих кредитів проробили банки з іноземним капіталом (без банків РФ), у яких частка NPL за 2020 рік знизилася з 16% до 12,3%. "Надалі іноземні банки планують використовувати заходи списання, продажу та очікують добровільного врегулювання боргів", - додали у НБУ.

А банки з українським капіталом, за даними Нацбанку, за рік знизили частку NPL з 18,6% до 14,6%. "Їхнім основним інструментом зі скорочення непрацюючих кредитів є списання та продаж", - роз'яснили у регуляторі.

Коментар голови НБУ

"У найближчі два роки ми очікуємо, що банки остаточно позбудуться непрацюючих кредитів. У разі успіху реалізації стратегій управління NPL банки утричі зменшать обсяг NPL. Це дозволить вже на початку 2023 року скоротити частку непрацюючих кредитів до 24%, а у разі суттєвого зростання кредитування рівень NPL знизиться до менше 20%. Сьогодні непрацюючі кредити не тиснуть на прибутковість банків та їхній капітал. Адже рівень резервування становить 98%. Проте така частка непрацюючих кредитів – це не лише тягар для банків, а і питання їхньої інвестиційної привабливості, яку потрібно підвищувати", – вказав голова НБУ Кирило Шевченко.

Доповнення

Питання скорочення NPL державних банків було прописане у меморандумі щодо зобов’язань, які українська влада має виконати за новою програмою кредитування МВФ, схваленої у червні минулого року. Одним зі структурних маяків було до кінця червня 2020 року Раді фінансової стабільності та НБУ затвердити плани скорочення таких непрацюючих кредитів.

Україна веде переговори з Міжнародним валютним фондом про створення спеціалізованого фінансового суду для врегулювання суперечок за банківськими кредитами з метою стримування зростання непрацюючих кредитів (NPL).

Українські Національні Новини

Економіка