prezident-litvi-nagadav-nato-pro-obitsyanki-bukharestskogo-samitu-inshi-lideri-tezh-govorili-pro-ukrayinu

Президент Литви нагадав НАТО про обіцянки Бухарестського саміту: інші лідери теж говорили про Україну

 • 15376 переглядiв

КИЇВ. 14 червня. УНН. Прездент Литви Гітанас Науседа перед початком саміту НАТО на найвищому рівні нагадав про обіцянки про членство, дані Грузії і Україні на Бухарестському саміті, передає кореспондент УНН.

Цитата:

"Ми вітаємо політику відкритих дверей НАТО, перш за все маючи на увазі наших сусідів і друзів - Грузію і Україну. Обіцянки, які ми дали, повинні бути виконані, і я хотів би нагадати вам рішення саміту в Бухаресті в 2008 році - рішення по країнах Східного партнерства було ухвалено", - сказав Науседа.

Деталі

Президент Литви також заявив про додаткову загрозу, що йде зі Сходу - зокрема йдеться про агресивну поведінку Росії, а також про Білорусь.

"Ось чому ми хотіли б говорити про зміцнення колективної оборони і стримування", - підкреслив він.

Що кажуть інші лідери

Про те, що Україна буде в центрі уваги лідерів Альянсу, заявила і канцлер Німеччини Ангела Меркель.

Так, прибувши на саміт, Меркель заявила журналістам, що лідери обговорять способи роботи з Грузією і Україною, - двома країнами, які прагнуть до тісніших зв'язків з НАТО, пише Reuters.

З іншого боку президент Польщі Анжей Дуда повідомив, що очікує від сьогоднішньої зустрічі обговорення "посилення присутності Альянсу на східному фланзі НАТО".

А прем'єр-міністр Словенії Янез Янша сказав після прибуття на саміт, що "НАТО повинно розширюватися, тому що, якщо НАТО не розширюється, це робить хтось інший - і це недобре, це не сприяє миру і стабільності у всьому світі". Янша також закликав Альянс зберігати технологічну перевагу. "Ми повинні бути принаймні на одне покоління попереду", - цитує його Politico.

Доповнення

У понеділок, 14 червня, у штаб-квартирі НАТО в Брюсселі стартує саміт глав держав і урядів країн-членів Альянсу. Вперше захід відвідує президент Сполучених Штатів Джо Байден.

Так, президент США Джо Байден вже прибув на саміт союзників НАТО на найвищому рівні, який сьогодні стартує в Брюсселі. Американський лідер по приїзду відправився на двосторонню зустріч з Генеральним секретарем Альянсу Єнсом Столтенбергом, де сторони обговорили порядок денний сьогоднішньої зустрічі.

Українські Національні Новини

Політика