pravookhorontsi-mayut-povernutisya-do-rishennya-suddiv-v-interesakh-surkisiv-ekspert

Правоохоронці мають повернутися до рішення суддів в інтересах Суркісів - експерт

 • 11060 переглядiв

КИЇВ. 25 вересня. УНН. Тема справи “Суркісів-ПриватБанку” знову актуалізувалася в інформаційному просторі через кредит МВФ, який Україні поки що західні партнери видавати не поспішають. Але, перш за все, це питання має суто правовий аспект – а саме відсутність належної реакції з боку правоохоронних органів на ганебне рішення суддів, що ухвали виплату грошей офшорам родини Суркісів. Про це у коментарі УНН зазначив політолог Володимир Цибулько.

Він нагадав, що в ВРУ зареєстрований законопроект, який має заблокувати будь-які виплати олігархам. Проте чомусь ніхто не говорить про відповідальність суддів, через яких все це сталося.

“Я б радше притягнув до відповідальності суддів, які ухвалили таке ганебне рішення (виплата грошей Суркісам, - ред). Чомусь про них всі мовчать? Там же було ціле розслідування американських аудиторів, компанії Kroll - нашуміле на весь світ. А судді про нього забули чи як? А правоохоронці?”, - задається риторичними запитаннями експерт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: МВФ не погодиться фінансувати Суркісів, а тому наступний транш під питанням

За його словами, задля того, щоб поставити крапку в цій історії – треба повернутися на її початок.

“Тому треба повернутися до цього судового рішення, яке стало точкою відліку, і спровокувало вже закон, поставило під сумнів кредит МВФ, тощо.

Вертаймося на початок – судді не можуть розглядати справи наобум, не беручи до уваги фактаж, який їм детально описали і підготували фахівці (з Kroll, - ред.)”, - сказав Цибулько.

Нагадаємо, 2 вересня Печерський райсуд Києва під головуванням Сергія Вовка задовольнив позов офшорних компаній братів Суркісів до ПриватБанку на 350 млн доларів. А 8 вересня, ВС зупинив виконання цієї ухвали.

Крім того, у ВР було зареєстровано законопроект, який має заблокувати можливість виплати родині Суркісів будь-яких коштів з державного “Привату”.

Також нагадаємо, у Парламенті хочуть розібратися ще й з походженням коштів на офшорах Суркіса. Для цього вирішують питання про створення ТСК.

Зауважимо, що під сумнів легальність походження коштів на рахунках офшорних компаній (Sofinam Investments, Lumil Investments, Berlini Commercial, Camerin Investments, Sunnex Investments, Tamplemon Investments — ред.) родини Суркісів поставили американські аудитори.

У звіті Kroll, зокрема, йдеться про виведення з “ПриватБанку” за участі цих офшорів 150 млн грн. І ще вказується, що відбувалося це через схему почергових кредитів, а потім депозитів, відсоткові ставки на які складали неіснуючі в жодному банку — у п’ятеро завищені — відсотки.

Як уточнювали в НБУ, вказаний аудит американської компанії охопив 10 років діяльності “ПриватБанку”.

Українські Національні Новини

Політика