posli-g7-nazvali-sim-napryamkiv-reform-dlya-ukrayini-yaki-vvazhayut-prioritetnimi

Посли G7 назвали сім напрямків реформ для України, які вважають пріоритетними

 • 20224 переглядiв

КИЇВ. 19 лютого. УНН. Серед семи напрямків реформ, які посли країн "Великої сімки" вважають пріоритетними для України та будуть підтримувати, зокрема верховенство права та реформа судової системи, бородьба проти корупції, економічне зростання та людський розвиток. Про це УНН повідомляє з посиланням на Twitter послів G7.

Деталі

Так, першим пріоритетом є верховенство права та реформа судової системи: починаючи з невідкладного реформування Вищої ради правосуддя та Конституційного Суду України. Також у цьому блоці згадано перезавантаження Вищої кваліфікаційної комісії суддів та посилення Громадської ради доброчесності, продовження реформи Офісу Генерального прокурора та перетворення ДБР на ефективний та незалежний орган.

Другий пріоритет – це боротьба проти корупції, а саме посилення кримінальної відповідальності за зазначення в декларації завідомо недостовірних відомостей задля запобігання подальшим проявам нечесного декларування, підтримка НАЗК та підвищення ефективності, незалежності, доброчесності НАБУ, САП, АРМА, забезпечуючи прозорий і меритократний підхід до відбору керівництва згаданих органів.

Третій пріоритет – це економічне зростання. Тут згадують, зокрема про повну відповідальність зобов'язання країни перед СОТ, міжнародними торговельними угодами та міжнародними макрофінансовими програмами, зокрема програмами міжнародних фінансових інституцій та ЄС, підтримка сильного та незалежного Нацбанку та реформа Державної податкової служби та митниці.

Четвертий пріоритет – це зелений курс України та енергетичні реформи, зокрема розвиток чистої енергетики, обдумана відмова від горючих корисних копалин та підвищення енергоефективності, демонополізація енергетичного сектору.

П'ятий пріоритет – це ефективне управління. До якого входить вчасне доопрацювання вдосконаленого Виборчого кодексу з урахуванням уроків місцевих виборів 2020 року, всеосяжна реформа держслужби на всіх рівнях, розвиток свободи медіа, медіаграмотності та інституту суспільного мовлення та захисту особистих даних.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Посли G7 представили дорожню карту судової та антикорупційної реформ в Україні

Шостим пріоритетом є людський розвиток. Це покращення доступу до основних послуг постраждалим від конфлікту людям, заохочення щодо економічного відновлення та реінтеграції на сході України, впровадження реформ у галузі охорони здоров'я та заходів у боротьбі з пандемією COVID-19, ефективна вакцинація від COVID-19.

Та останнім сьомим пріоритетом є безпека та оборона. Тут зокрема, згадують про запровадження закону про національну безпеку, прийняття вторинного законодавства і продовження зусиль для вдосконалення цивільного нагляду за сектором безпеки і оборони.

Доповнення

У G7 прояснили умови для отримання Україною наступного траншу від МВФ.

Що було раніше

У суботу, 13 лютого, постійний представник Міжнародного валютного фонду Йоста Люнгман заявив, що місія МВФ завершила роботу в Україні, яка тривала з 11 січня. Обговорення він назвав продуктивним, однак вказав, що потрібен більший прогрес.

Із його заяви можна зрозуміти, що більшого прогресу чекають щодо посилення управління Національним банком; поліпшення законодавчого та регулятивного підгрунтя банківського нагляду та фінансового оздоровлення; заходів, спрямованих на зменшення фіскального дефіциту у середньостроковій перспективі; законодавчих ініціатив стосовно відновлення та посилення антикорупційної інфраструктури та судочинства, а також у секторі енергетики.

Своєю чергою, в Офісі Президента та в уряді новину від МВФ прокоментували лише за декілька годин і доволі стримано, заявивши про “конструктивну співпрацю”.

Українські Національні Новини

Політика