pompeo-zrobiv-silnu-zayavu-schodo-krimu

Помпео зробив сильну заяву щодо Криму

 • 19165 переглядiв

КИЇВ. 27 лютого. УНН. Сполучені Штати засуджують незаконні дії Росії в Криму і її агресивні дії проти України, і будуть підтримувати санкції до тих пір, поки РФ не поверне контроль над Кримом Україні і не виконає повністю свої зобов'язання по "мінським угодами". Про це йдеться у заяві державного секретаря США Майка Помпео, опублікованому на сайті Держдепу, передає УНН.

"27 лютого ознаменує шосту річницю спроби Росії анексувати Кримський півострів України, і Сполучені Штати підтверджують: Крим - це Україна", - йдеться у заяві Держсекретаря.

Він нагадав, що, згідно з Кримської декларації, підписаної у липні 2018 року, Сполучені Штати ніколи не визнають домагання Росії на суверенітет над півостровом.

"Ми закликаємо Росію припинити окупацію Криму. Окупація Росією Криму та посилення мілітаризації півострова становлять загрозу для нашої спільної безпеки. Російські окупаційні власті продовжують нападати на права людини і основні свободи, жорстоко змушуючи критикувати громадянське суспільство і засоби масової інформації і обмежуючи свободу віросповідання", - підкреслив глава Держдепу.

Помпео зазначив, що понад 80 жителів Криму, включно з членами кримськотатарської громади, були запроторені Росією в тюрми, деякі з них навіть піддалися тортурам, за мирне протидію окупації.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Пристайко назвав шість зовнішньополітичних висновків із окупації Криму.

"Росія насильно закликала на військову службу майже 20 тисяч кримських чоловіків у порушення міжнародного права. Окупаційна влада жорстко обмежують свободу віросповідання, переслідують віруючих за фіктивними звинуваченнями у тероризмі і захопили собор православної церкви України в Сімферополі. Сполучені Штати закликають Росію звільнити всіх українців, яких вона незаконно ув'язнила в помсту за їх мирну незгоду, і покласти край зловживанням Росії основними свободами у Криму", - підкреслив він.

"Шість років по тому Росія продовжує покладатися на брехню і дезінформацію в свою невдалу спробу узаконити незаконне. Її зусилля приречені на провал. Світ ніколи не забуде неспровоковане вторгнення Росії в Україну. Сполучені Штати засуджують незаконні дії Росії в Криму і її триваючі агресивні дії проти України, в тому числі на Донбасі, і будуть підтримувати санкції проти Росії до тих пір, поки вона не поверне контроль над Кримом Україні і не виконає повністю свої зобов'язання по "мінським угодам" , - йдеться у заяві.

Нагадаємо, День опору Криму російської окупації відзначають в Україні 26 лютого. 

Як повідомлялося в УНН, журналістка американського видання National Public Radio Мері Келлі заявила, що державний секретар США Майк Помпео після інтерв'ю NPR накричав на неї. Помпео нібито відвів її для приватної бесіди, під час якої він "кричав на неї" і, серед усього іншого, запитав: "Ви думаєте, американцям не байдужа Україна?".

Українські Національні Новини

Політика