polscha-i-slovachchina-vistupili-proti-pivnichnogo-potoku-2

Польща і Словаччина виступили проти "Північного потоку-2"

 • 10525 переглядiв

КИЇВ. 12 жовтня. УНН. Президенти Польщі Анджей Дуда та Словаччини Андрей Кіска на зустрічі очільників країн Вишеградської групи підтримали збереження санцій ЄС проти Росії та виступили проти "Північного потоку- 2". Про це повідомляє УНН з посиланням на "Польське Радіо". 

Президент Польщі Анджей Дуда зазначив на заключній прес-конференції, що спорудження другої гілки "Північного потоку-2", яка має з’єднати Росію з Німеччиною, відбувається всупереч інтересам частини країн Європейського Союзу, а це розбиває єдність: "Ми чітко бачимо, що це проект не бізнесового характеру, він має політичний характер; насправді він шкідливий для Європейського Союзу. Не лише тому, що вестиме до загрози енергетичній безпеці передусім нашої частини Європи та України, але й тому, що вестиме до домінування одного постачальника над усім ринком Європейського Союзу. Ми вважаємо, що з погляду інтересів усього ЄС це некорисно".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Nord Stream 2 заявили про завершення прокладання 100 км газогону

Господар зустрічі, президент Словаччини Андрей Кіска висловив погляд, що "Північний потік-2" стане для Росії засобом шантажу стосовно України в сфері постачання газу. За його словами, європейські країни повинні прямувати до диверсифікації енергопостачання: "Ми потребуємо різноманітних джерел постачання газу. Не можемо узалежнюватися від однієї країни. Ми говоримо про це багато років. З’являються також нові проекти. Тому я не знаю, навіщо нам мати проект, який ще більше посилить залежність від російського газу".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Після побудови “Північного потоку-2” транзит газу через українську ГТС зникне — Вітренко

Польський президент Анджей Дуда заявив, що проти проекту "Північний потік-2" виступає вся Вишеградська група, проте очільники Чехії та Угорщини не захотіли на прес-конференції висловитися на цю тему.

Як повідомляв УНН, трубопровід “Північний потік-2” дозволить Росії використовувати свої енергетичні ресурси як зброю у відносинах з Європою, а також економічно “задушити” Україну. Це заявив в середу помічник міністра фінансів США Маршалл Біллінгслі.

Українські Національні Новини

Політика