pershiy-referendum-v-ukrayini-mozhe-vidbutisya-ne-ranishe-2022-roku-razumkov

Перший референдум в Україні може відбутися не раніше 2022 року - Разумков

 • 17947 переглядiв

КИЇВ. 26 січня. УНН. Законопроект про народовладдя дає можливість проведення референдумів починаючи з 2022 року. Про це сказав голова Верховної Ради Дмитро Разумков в ефірі телеканалу 112, передає УНН.

Цитата:

“В ньому нема питань, які можуть винести на референдум найближчим часом. Закон про референдум - він не регулює конкретні питання. Він регулює механізм, як це може відбуватись. І як це повинно відбуватися, вибачте, згідно діючого законодавства, якщо звісно цей законопроект буде підписаний Президентом і вступить в силу. Найближчим часом навряд чи можна буде провести референдум, тому що він передбачав фактично можливість проведення референдуму починаючи з 2022 року. І сьогодні є обмеження і по фінансам - ви розумієте, що ми знаходимося в режимі “ковіду”, в режимі достатньо серйозної економії коштів бюджетних. А з урахуванням тих подій, які сьогодні всі ми спостерігаємо, я маю на увазі і тарифну кризу - сьогодні кожна гривня повинна бути на особливому підрахунку, для того, щоб максимально ефективно бути використаною”, - сказав Дмитро Разумков.

Деталі

Він зазначив, що за підрахунками Міністерства фінансів - проведення референдуму буде коштувати Україні близько 2 млрд грн. Ці кошти були повинні акумулюватися і зберігатися протягом року і 1 грудня перерозподілятися, однак парламент запропонував цього не робити, а виділяти кошти на проведення з резервного фонду.

За словами спікера Верховної Ради, в Україні за час незалежності провели тільки два референдуми і це не таке часте явище. Хоча обмежень на кількість їх проведення немає.

Контекст

Верховна Рада в червні 2020 року ухвалила законопроект за основу

Пізніше профільний комітет рекомендував парламенту підтримати законодавчу ініціативу Президента Зеленського в цілому. 

Під час підготовки до другого читання членами Комітету було подано 160 нових пропозицій до законопроекту. Загалом під час розгляду законопроекту комітетом опрацьовано 1386 пропозицій, з яких 366 пропозицій враховано. Комітетом також підтримано поправки і пропозиції, що були спрямовані на врахування рекомендацій, висловлених у терміновому спільному висновку Європейської комісії “За демократію через право” (Венеційської комісії) та Бюро ОБСЄ з демократичних інститутів та прав людини (БДІПЛ).

У свою чергу Венеційська комісія затвердила “терміновий висновок” щодо цього законопроекту. Зазначається, що документ являє собою значний крок вперед у порівнянні з законом 2012 року. Проте Комісія вказала кілька питань, які пропонувала поліпшити в тексті, зокрема, продовжити терміни збору підписів, перевіряти підписи, а також виключити положення про електронне голосування.

Українські Національні Новини

Політика