persha-velika-pozhezha-roku-znischila-3000-ga-v-ispaniyi

Перша велика пожежа року знищила 3000 га в Іспанії

 • 426661 переглядiв

КИЇВ. 24 березня. УНН. У п'ятницю в східній частині регіону Валенсії вирувала перша велика цього року лісова пожежа в Іспанії, яка знищила понад 3000 гектарів лісу і змусила 1500 жителів залишити свої будинки. Про це пише Reuters, передає УНН.

Надзвичайно суха зима в деяких частинах півдня європейського континенту призвела до зниження вологості ґрунту та викликала побоювання повторення 2022 року, коли в Європі було знищено 785 000 га землі, що більш ніж удвічі перевищує середньорічний показник за останні 16 років.

За даними Європейської інформаційної системи Комісії з лісових пожеж, в Іспанії минулого року 493 пожежі знищили рекордні 307 тисяч га землі.

Деталі

«Ці пожежі, які ми спостерігаємо, особливо на початку року, ще раз доводять надзвичайну кліматичну ситуацію, в якій живе людство, яка особливо торкається та руйнує такі країни, як наша», — заявив прем'єр-міністр Іспанії Педро Санчес на пресконференції в Брюсселі.

Пожежні з використанням 18 літаків та гелікоптерів працювали всю ніч та в п'ятницю, щоб загасити полум'я біля села Вільянуева-де-Вівер у регіоні Валенсія.

Екстрені служби евакуювали вісім населених пунктів, повідомила голова регіонального управління внутрішніх справ Габріела Браво.

За словами Браво, хоча пожежники вважали, що їм вдається контролювати поширення полум'я, сильний вітер і практично літня температура можуть знову активувати його.

Spain: The wildfire in Villanueva de Viver has grown to 5,000 acres in 24 hours. This fire has seen rapid growth. This is a sobering realization as Spain’s wildfire season has just started. #wildfire #fire #spain #españa #villanueva pic.twitter.com/1H7bjvOLUW

— TheHotshotWakeUp.Substack.com (@HotshotWake) March 24, 2023

Доповнення

Іспанія переживає тривалу посуху після трьох років опадів нижче за середній.

У звіті Європейської комісії цього місяця відзначається відсутність дощів і вищі, ніж зазвичай, температури взимку, що призвело до попередження про посуху у південній частині Іспанії, Франції, Ірландії, Великої Британії, північної Італії, Греції та деяких частинах східної Європи. У звіті Комісії є попередження про те, що низький рівень води може вплинути на стратегічні сектори, включаючи сільське господарство, гідроенергетику та виробництво енергії.

За даними Національної обсерваторії Афін, зима в Греції була найтеплішою для її північних регіонів за десять років.

Згідно з офіційними оцінками, виробництво оливкової олії в Європейському союзі в 2022-2023 роках впаде вдвічі порівняно з попереднім сезоном, переважно через падіння виробництва в Іспанії, спричинене посухою.

Посушливі періоди також завдали шкоди виробництву Португалії та Італії.

Українські Національні Новини

Новини Світу