perevorot-u-myanmi-bayden-zatverdiv-nakaz-pro-sanktsiyi-dlya-viyskovikh

Переворот у М'янмі: Байден затвердив наказ про санкції для військових

 • 14768 переглядiв

КИЇВ. 11 лютого. УНН. Президент США Джо Байден схвалив розпорядження про нові санкції щодо винних у військовому перевороті в М'янмі. Він вимагає генералів відмовитись від влади та звільнити цивільних лідерів, про це УНН повідомляє з посиланням на Reuters. 

Деталі

Байден сказав, що наказ дозволив його адміністрації “негайно санкціонувати військових керівників, які очолювали переворот, їхні бізнес-інтереси, а також близьких членів сім’ї”.

За його словами, Вашингтон цього тижня буде вживати заходів для запобігання генералам доступ до 1 млрд. доларів урядових фондів М’янми, що зберігаються в США.

Хоча Байден не уточнив, кого будуть стосуватися нові санкції, Вашингтон, ймовірно, буде націлений на лідера державного перевороту Мін Аунг Хлаінг та інших найвищих генералів, які вже перебувають під санкціями США, введеними в 2019 році через зловживання з боку мусульман-рохіндж та інших меншин.

Цитата

“Я знову закликаю бірманських військових негайно звільнити демократичних політичних лідерів та активістів. Військові повинні відмовитись від влади, яку вони захопили. Ми також збираємось ввести суворий контроль над експортом. Ми заморожуємо активи США, які приносять користь урядові М’янми, зберігаючи підтримку в галузі охорони здоров’я, груп громадянського суспільства та інших областей, які безпосередньо приносять користь жителям країни”, — сказав Байден в Білому домі.

Як зазначають у Reuters, найвищий орган з прав людини ООН повинен розглянути в п’ятницю резолюцію, розроблену Великобританією та Європейським Союзом, яка б засудила переворот і вимагала термінового доступу для спостерігачів.

Що було раніше

Переворот в М’янмі стався 1 лютого. Телеканал Myawady TV оголосив, що влада в країні передається головнокомандувачу збройними силами Мін Аун Хлаіну.

Фактичний лідер країни Аун Сан Су Чжі, президент М’янми Вин Мьин і інші члени політичного керівництва правлячої партії “Національна ліга за демократію” були заарештовані.

Пізніше військові оголосили про зняття з посад 24 міністрів уряду і призначення нових керівників ряду міністерств, в тому числі фінансів, охорони здоров’я, закордонних і внутрішніх справ.

Військові виправдали своє захоплення, заявивши, що вибори 8 листопада, на яких партія Су Національної ліги за демократію (НЛД) Суу Кия перемогла, були шахрайством. Виборча комісія відхилила скарги армії.

Українські Національні Новини

Політика