pereviriatymut-na-zviazky-z-rf-rada-mozhe-zoboviazaty-deiakykh-posadovykh-osib-prokhodyty-polihraf

Перевірятимуть на звʼязки з рф: Рада може зобов’язати деяких посадових осіб проходити поліграф

 • 37840 переглядiв

Народний депутат України Федір Веніславський пропонує закон, який зобов'язує певних чиновників і суддів проходити перевірку на поліграфі на предмет зв'язків з росією. Тести також поширюються на військовослужбовців і співробітників силових структур

Народний депутат, колишній представник Президента в Верховній Раді Федір Веніславський вніс до парламенту законопроєкт, яким хоче зобов'язати деяких чиновників, військове та силове керівництво, а також суддів проходити поліграф. Про це УНН повідомляє із посиланням на картку законопроєкту №10322, опубліковану на сайті Ради. 

Деталі

Відповідно до законопроєкту, планується зобов’язати політиків та офіційних осіб проходити дослідження на поліграфі.

Під перевірку на поліграфі підпадатимуть:

  • народні депутати;
  • прем’єр-міністр та його заступники, а також міністри;
  • керівники центральних органів виконавчої влади;
  • керівник Офісу президента та його заступники;
  • генеральний прокурор, керівник Нацполіції, директори ДБР, БЕБ, НАБУ, голови Державної митної служби та Державної міграційної служби, а також їх заступники;
  • Головнокомандувач, начальник Генштабу, командувач об’єднаних сил ЗСУ, начальники військових адміністрацій, голова СБУ, керівники розвідувальних органів, начальник Управління державної охорони, а також посадові особи цих органів, що мають військове звання вищого офіцерського складу;
  • судді Конституційного Суду України, Верховного Суду, а також члени Вищої ради правосуддя та Вищої кваліфікаційної комісії суддів. 

Проходити поліграф також необхідно буде особам, які претендують на зайняття вищезазначених посад. Однак, якщо вони обиратимуться шляхом виборів, поліграф проходити не потрібно.

В законі Веніславський вказує, що дослідженні на поліграфі проводитимуться для отримання інформації щодо перебування на агентурному зв’язку в спецслужбі рф або білорусі, співпраці з рф, здійснення колабораційної діяльності, наявності громадянства рф тощо.

Крім того, у разі відмови проходження поліграфу, пропонується відмовляти кандидатам у призначенні на посаду.

Зазначається, що порядок проведення дослідження на поліграфі, який буде проводитися незалежними спеціалістами шляхом жеребкування серед поліграфологів, повинен буде затвердити Кабінет міністрів.

Нагадаємо

Голова держави Володимир Зеленський зняв нардепа Федора Веніславського з посади виконувача обовʼязків представника Президента в Верховній Раді.

Павло Башинський

Політика