peremoga-dzhamali-skifske-zoloto-ta-inshi-zdobutki-ukrayinskoyi-kulturi-2016

Перемога Джамали, "скіфське золото" та інші здобутки української культури-2016

 • 13728 переглядiв

КИЇВ. 28 грудня. УНН. 2016 рік для нашої країни став роком вже другої перемоги на Євробаченні, визнання вітчизняного кінопродукту у світі та повернення до України "скіфського золота". УНН пропонує згадати, чим Україна збагатилася культурно у році, що минає.

Найяскравішим досягненням української культури у 2016 році є, безперечно, перемога Джамали на Євробаченні-2016. Піснею "1944" співачка розповіла про трагедію свого народу і підкорила серця Європи.

Став 2016-ий і роком заборон. Експертна комісія при Держкіно заборонила для поширення на території України фільми виробництва Росії. Серед відомих картин - серіал “Майстер і Маргарита”, “Висоцький. Спасибі, що живий” та інші. В цілому, станом на кінець року Україна обмежений показ 579 російських художніх фільмів і серіалів.

Також цього року почав стрімко розвиватися український кінематограф. Зокрема, на широкі екрани вийшли анімаційний мультфільм “Микита Кожум'яка”, кінострічка “Лобановський назавжди”, “Гніздо горлиці” та “Моя бабуся Фанні Каплан”.

Також варто відзначити один з нових культурних напрямів – мурал-арт, який стрімко набрав популярності в Україні. Лише у Києві з'явилося більше двох десятків нових стріт-арт об'єктів, і не лише на будинках, а й на вагонах метро. Художники з України, Іспанії, Австралії, Британії, Португалії і навіть Аргентини допомогли столичним активістам по-новому оформити стіни старих будинків. Також у жовтні перший мурал з′явився в Ужгороді.

Варто згадати про ще одне гучне культурне досягнення України – повернення “скіфського золота”. З 2014 року тривала тяганина стосовно колекції скіфських золотих прикрас, яку було вивезено в Амстердам для участі у виставці “Крим: золото і таємниці Чорного моря” в Музеї Аллард Пірсона. Після анексії півострова постало питання, кому повернути колекцію - Україні чи Росії. 14 грудня суд в Амстердамі вирішив повернути колекцію “скіфського золота” Україні. Після повернення “Скіфське золото” буде розміщено у Національному музеї історії в Києві.

Українські Національні Новини

Культура