peregovori-v-rosiyi-bez-ukrayini-moskva-vvazhaye-shkidlivim-stvorennya-paralelnikh-formativ-useredini-normandskogo

Переговори в Росії без України: Москва вважає шкідливим створення паралельних форматів усередині "нормандського"

 • 21483 переглядiв

КИЇВ. 6 січня. УНН. Політичні радники лідерів "нормандської четвірки" не обговорюють створення паралельних форматів щодо врегулювання на Донбасі, оскільки російська сторона вважає це шкідливим для переговорного процесу. Про це пише УНН з посиланням на ТАСС.

Деталі

Як заявив журналістам за підсумком зустрічі заступник голови Адміністрації президента Росії Дмитро Козак, представники ФРН і Франції підтвердили свою прихильність Мінським угодам в безальтернативній основі для врегулювання конфлікту на Донбасі, а також обговорили цілу низку практичних кроків з реалізації Мінських угод.

"Паралельні формати переговорів створювати шкідливо, це дезорганізує процес переговорів, оскільки в різних форматах можуть виникати різні відтінки, аспекти домовленостей, які потім усіма сторонами можуть по-різному інтерпретуватися. Тому не обговорюється, що будуть якісь паралельні формати і одні й ті ж питання будуть обговорюватися за участю різних представників нормандського формату", - заявив Козак.

"У нас вже з серпня 2020 року домовленість про те, що ці зустрічі проводять разом Міністерство закордонних справ і політичні радники нормандського формату. У такому форматі ми вели діалог сьогодні і домовилися про те, що діалог буде продовжений в такому форматі і далі", - додав він.

Також політик повідомив, що представники Росії, Німеччини та Франції домовилися про подальші контакти, в тому числі за участю України, для якнайшвидшого завершення конфлікту на Донбасі.

"Домовилися про подальші контакти, в тому числі за участю вже українського керівництва, для того щоб в найкоротші терміни завершити конфлікт на Донбасі", - сказав він.

Що було раніше

Німецька сторона першою повідомила про те, що зустріч зовнішньополітичного радника канцлера Німеччини з колегами з Франції та РФ відбудеться цього тижня.

Пізніше заступник глави Адміністрації президента Росії Дмитро Козак 6 січня в Москві проведе переговори з політичними радниками по "Нормандському формату" — зовнішньополітичним радником канцлера ФРН Єнсом Плетнером і дипломатичним радником президента Франції Еммануелем Бонном.

Офіційний представник уряду ФРН Штеффен Хебештрайт оголосив, що радник канцлера Німеччини Олафа Шольца із зовнішньої політики і його французький колега зустрінуться "на цьому тижні" зі своїм російським колегою. Обидва цього тижня також проведуть переговори з українським урядом, пише видання.

Між США та їхніми європейськими союзниками існує дуже тісний контакт, підкреслили як офіційний представник уряду, так і представник міністерства закордонних справ ФРН, беручи до уваги телефонну розмову між президентом США Джо Байденом і президентом Росії Володимиром Путіним наприкінці минулого року.

Додамо

5 січня глава офісу президента України Андрій Єрмак провів телефонні переговори з політичними радниками країн-учасниць "нормандського формату" - Франції та Німеччини перед тим, як вони вирушать до Москви.

Переговори тривали 4 години.

Українські Національні Новини

Політика