pavlogradskiy-khimzavod-pravookhorontsi-vikrili-koruptsiynu-skhemu-iz-rozkradannya-na-28-milyoniv-griven

Павлоградський хімзавод: правоохоронці викрили корупційну схему на 28 мільйонів гривень

 • 161548 переглядiв

КИЇВ. 3 листопада. УНН. Правоохоронці САП та НАБУ викрили чергову схему зловживання на одному із державних заводів Дніпропетровщини, де чиновники привласнили 28 мільйонів гривень. Зокрема, до суду скерована справа стосовно зловживань гендиректора та директора з маркетингу державного підприємства хімічної промисловості. Як стало відомо УНН з власних джерел мова йде саме про Павлоградський хімічний завод, що зокрема виробляє ракетне паливо.

Цитата

“2 листопада 2023 НАБУ і САП скерували до суду справу за обвинуваченням Генерального директора державного підприємства хімічної промисловості Дніпропетровщини та директора з маркетингу вказаного підприємства у зловживанні службовим становищем, що спричинило збитки у розмірі 28 млн грн”, — розповіли в НАБУ.

Деталі

Дії посадовців кваліфікували, як зловживання службовими повноваженнями, яке спричинило тяжкі наслідки (ч. 2 ст. 364 КК України).

За даними слідства, у жовтні 2016 року службові особи з-поміж керівництва ДП, вступили у змову з громадянами інших країн з метою закупити безшовні труби із легованої сталі. Для цього обвинувачені використали підроблені документи, які були створені від імені іноземних учасників тендеру, та провели оцінку цінових пропозицій, за результатами визначили переможцем заздалегідь визначену учасниками схеми компанію. Після чого уклали з нею контракт на постачання вищезазначених труб для хімічних виробництв на суму 918 тис. дол. США. та здійснили безповоротну 100% передоплату за товари, які підприємство так і не отримало.

За підрахунками правоохоронців, у результаті цієї оборудки з 2018 по 2021 роки завод втратив 28,46 млн грн. Зокрема, це збитки у вигляді фінансових втрат за невиконаним контрактом та подальшого ведення претензійно-позовної роботи.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Окрім війни українці вважать головними проблемами корупцію і низькі зарплати — опитування

Додатково

Матеріали стосовно їхніх спільників: громадянки рф — працівниці банківських установ Швейцарії, яка допомагала службовим особам державного підприємства підшукати необхідну компанію-посередника та громадянина США — директора приватної компанії-посередника, виділені в окремі провадження.

Зазначимо, що Павлоградський хімічний завод має стратегічне значення для економіки та безпеки України. І це вже третій епізод корупційної діяльності, що була викрита НАБУ та САП на цьому підприємстві.

Інші епізоди за обвинуваченням Генерального директора та комерційного директора державного підприємства наразі розглядаються Вищим антикорупційним судом. Стосовно комерційного директора Валерія Кирилова ВАКС вже оголосив вирок про позбавлення волі на 4 роки, втім він ще не набрав законної сили.

Українські Національні Новини

Політика