parye-vimagaye-vid-rosiyi-pripiniti-viyskove-vtruchannya-na-donbasi-i-aneksiyu-krimu

ПАРЄ вимагає від Росії припинити військове втручання на Донбасі і анексію Криму

 • 17404 переглядiв

КИЇВ. 31 січня. УНН. Парламентська асамблея Ради Європи (ПАРЄ) вимагає від Росії "покласти край її військового втручання" на сході України. Про це йдеться в тексті резолюції, прийнятій в четвер, 30 січня, на засіданні зимової сесії ПАРЄ в Страсбурзі і присвяченій моніторингової процедури Асамблеї в період з січня по грудень 2019 року, повідомляє УНН з посиланням на DW.

У тексті документа члени ПАРЄ закликали Москву "повністю виконати мінські угоди" і припинити підтримку "незаконних збройних формувань" на Донбасі.

Російська делегація в свою чергу висловила незгоду з текстом резолюції по цілому ряду положень. Так, депутат Держдуми Микола Рижак, зазначив, що, незважаючи на протести Москви, асамблея посилила формулювання, прийнявши в ході розгляду поправку, внесену делегацією України.

У числі інших вимог ПАРЄ до РФ: відмовитися від "незаконної анексії Криму", беззастережно і в повній мірі співпрацювати з Міжнародною слідчою групою (JIT) і нідерландською прокуратурою в залученні до відповідальності винних у загибелі рейсу MH17.

Крім того, депутати асамблеї очікують від російської сторони ефективних заходів щодо запобігання порушень прав ЛГБТ, зокрема в Чечні, і повноцінної співпраці з міжнародним співтовариством в розслідуванні вбивства опозиціонера Бориса Нємцова.

Москву також закликали припинити "повзучу анексію грузинських регіонів - Південної Осетії і Абхазії", наголошується в документі.

Нарешті, в Парламентській асамблеї Ради Європи висловили тривогу в зв'язку з загостренням негативних тенденцій в області "демократії, верховенства закону і прав людини" в РФ.

Нагадаємо, голова Парламентської асамблеї Ради Європи (ПАРЄ) Хендрік Дамс планує зібрати за одним столом представників делегацій Росії, Латвії, Литви, Естонії, Грузії та України, щоб спробувати врегулювати протиріччя між ними.

Українські Національні Новини

Політика