ostannya-dopovid-pro-stan-dovkillya-v-ukrayini-datovana-2015-rokom

Остання доповідь про стан довкілля в Україні датована 2015 роком

 • 20254 переглядiв

КИЇВ. 17 травня. УНН. Тривалий час в Україні не вирішується питання утилізації та переробки небезпечних відходів. Про це повідомляється в останній доповіді Мінекології про стан навколишнього середовища за 2015 рік, передає УНН з посиланням на сайт відомства.

"Не вирішується також питання будівництва комплексів по їх утилізації та знешкодженню, а також нових сучасних полігонів для їх захоронення.

Місця складування токсичних відходів на підприємствах не завжди відповідають екологічним вимогам, що сприяє їх потраплянню на несанкціоновані звалища та інші непристосовані для цього місця", - наголошується в документі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: СБУ виявила масштабне звалище медичних відходів у Запоріжжі

Крім того наголошується, що забруднення навколишнього середовища досягло вже такого рівня, який негативно впливає на здоров'я населення. Гострою залишається і проблема розміщення побутових відходів, відзначається в доповіді.

Через три роки ситуація не тільки не покращилася, але і значно погіршилася, повідомляють експерти. Багато в чому вони звинувачують мораторій на перевірки, діючий до 2018 року.

За цей час на ринку утилізації небезпечних відходів збільшилася кількість недобросовісних підприємців, які, користуючись відсутністю державного контролю, займалися відкритим шахрайством.

"Регулярно в Запорізькій, Чернігівській, Полтавській, Київській і Львівській областях екологи та громадські діячі виявляють звалища небезпечних відходів, в тому числі - медичних. Така ситуація є наслідком діяльності псевдоутілізаторов небезпечних відходів, адже сьогодні низка підприємств береться за утилізацію відходів, хоча, за фактом, має ліцензію тільки на збір і зберігання отрутохімікатів", - розповіла еколог Алла Войцеховська.

У 2018 році уряд дозволив Мінекології проводити перевірки, в тому числі утилізаторів токсичних відходів. У планах відомства був аудит 130 підприємств, до кінця року залишилося перевірити ще 101 підприємство. З 29 підприємств, які встигли перевірити, - 50% позбавлені ліцензій на право поводження з небезпечними відходами.

Українські Національні Новини

Суспільство