odna-z-naivyshchykh-chastok-pererobky-ta-vytorhu-mkhp-u-triitsi-naiefektyvnishykh-ahrokholdynhiv-ukrainy

Одна з найвищих часток переробки та виторгу: МХП - у трійці найефективніших агрохолдингів України

 • 99470 переглядiв

МХП - у трійці найефективніших агрохолдингів України.

Forbes Ukraine спільно з KSE і YouControl визначили 20 найефективніших агрохолдингів України. У трійці лідерів – компанія МХП, передає УНН.

Деталі

Так, МХП має одну з найвищих часток переробки та виторгу серед учасників списку – 95%. За два воєнні роки найбільший виробник та експортер курятини в Україні збільшив річні інвестиції в агронапрямок у 1,8 раза, до 263 млн дол.

Окрім МХП у трійці лідерів компанії "Кернел" та "Ерідон". Заснована у 1993 році "Ерідон" – лідер українського ринку насіння та засобів захисту рослин із часткою близько 30%. У структурі є компанії з дистрибуції та сервісу агротехніки, сільгоспінжинірингу та агровиробничі підприємства.

Своєю чергою, Kernel втратила статус найбільшого агрохолдингу України за розміром земельного банку. У квітні 2022 року рада директорів Kernel дозволила засновнику й основному акціонеру Андрію Веревському викупити у власної компанії 30% земельного банку, або 134 000 га. Компанія отримала 210 млн дол., які планувалося витратити на обслуговування боргу. Натомість, втратила статус найбільшого агрохолдингу України за розміром земельного банку.

Довідка

МХП - міжнародна компанія у сфері харчових та агротехнологій, виробник якісних і смачних продуктів харчування, що покращують життя споживачів. Працює у напрямах агро, виробництва продуктів харчування та ритейлу і має дочірні підприємства у Великій Британії, Саудівській Аравії, ОАЕ та країнах ЄС. Акції МХП представлені на Лондонській фондовій біржі. Виробничі потужності компанії охоплюють більшість областей України, земельний банк становить 360 000 га.

Як кулінарна компанія МХП розвиває понад 15 продуктових брендів, зокрема "Наша Ряба", "Апетитна", "Легко!", "Бащинський", Skott Smeat, LaStrava, РябChick та інші. Спільно з партнерами МХП відкрили по всій Україні 1500 торгових точок різного спрямування. Це мережа магазинів кулінарних ідей "Мʼясомаркет", заклади смачного безпечного фастфуду Döner Маркет, магазини "Їжа Свіжа", "Наша Ряба", "Українське курча"

Лілія Подоляк

Економіка