novim-prezidentom-interpolu-stav-general-z-oae-yakogo-ranishe-zvinuvachuvali-v-torturakh

Новим президентом Інтерполу став генерал з ОАЕ, якого раніше звинувачували в тортурах

 • 28102 переглядiв

КИЇВ. 25 листопада. УНН. Інтерпол у четвер обрав президентом, чиновника з Об’єднаних Арабських Еміратів під час щорічної Генеральної асамблеї міжнародного правоохоронного органу, що проходила в Стамбулі. Про це пише УНН з посиланням на заяву Інтерполу.

Деталі

Генерал-майор Ахмед Насер аль-Раісі, генеральний інспектор міністерства внутрішніх справ Об’єднаних Арабських Еміратів і член виконавчого комітету Інтерполу, був обраний президентом на один чотирирічний термін. Правозахисні групи звинувачують його у причетності до катувань і свавільних затримання в ОАЕ. Проти Раісі порушено кримінальні справи у п'яти країнах, у тому числі у Франції, де знаходиться штаб-квартира Інтерполу, і в Туреччині, де проходили вибори.

Інший кандидат, Ху Біньчен, чиновник міністерства громадської безпеки Китаю, був обраний до складу виконавчого комітету Інтерполу, як делегат від Азії. Ху був підтриманий урядом Китаю, який підозрюється у використанні Інтерполу для полювання на дисидентів у вигнанні та зникненні громадян.

Інтерпол повідомив, що аль-Раісі був обраний після трьох турів голосування і отримав 68,9% голосів.

Тим часом Інтерпол також повідомив, що Вальдесі Уркіса з Бразилії був обраний на посаду віце-президента для Америки, а Гарба Баба Умар з Нігерії був обраний віце-президентом для Африки.

У триденній зустрічі в Туреччині взяли участь близько 470 керівників поліції, міністрів та інших представників з понад 160 країн. Кожна країна, яка бере участь, має один голос.

Що було раніше

Адвокати Центру з прав людини країн Перської затоки подали у Франції та Туреччині кілька позовів проти Раісі через звинувачення в тортурах. Вони звинуватили генерала у причетності до незаконного арешту та тортур правозахисника ОАЕ Ахмеда Мансура, якого згодом засудили до 10 років в'язниці за звинуваченням у наклепі на владу в соцмережах.

Крім того, британський вчений Метью Хеджес подав позов до суду Лондона, звинувативши Раісі і ще трьох високопосадовців ОАЕ в тому, що в 2018 році його неправомірно затримали і катували.

Також троє депутатів Європарламенту написали листа президенту Європейської комісії Урсулі фон дер Ляйєн із попередженням про негативні наслідки у разі обрання Раісі головою Інтерполу. За їхніми словами, обрання генерала з ОАЕ "підірве репутацію Інтерполу" та "серйозно вплине на здатність організації ефективно виконувати свою місію".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Інтерпол ухвалив резолюцію щодо боротьби з насильством над дітьми в Інтернеті

Довідка

Хоча Генеральний секретар Інтерполу керує організацією на щоденній основі, президент відіграє певну роль у нагляді за роботою поліцейського органу та керівництві його загальним напрямком. Президент очолює загальні збори Інтерполу та засідання його Виконавчого комітету.

Нині посаду генерального секретаря займає Юрген Шток з Німеччини.

Українські Національні Новини

Новини Світу