nkrekp-i-minsotspolitiki-khoche-vzyati-byudzhetni-groshi-schob-perekriti-vitrati-oblgaziv-na-vstanovlennya-lichilnikiv

НКРЕКП і Мінсоцполітики хочуть взяти бюджетні гроші, щоб перекрити витрати облгазів на встановлення лічильників

 • 15746 переглядiв

КИЇВ. 19 червня. УНН. Облгази до 2021 року повинні були безплатно встановити населенню газові лічильники, гроші на це передбачені в їхніх тарифах. Але станом на зараз в Україні залишається 3 млн абонентів без лічильників, а регулятор цього процесу НКРЕКП пропонує взяти гроші на їх встановлення у місцевих бюджетах, повідомляє УНН.

"Я взагалі не розумію, як може працювати вільний ринок без приладів обліку. Для чого була вся ця історія з ухваленням закону, з пошуком кращих норм і узгодженням з міжнародним співтовариством. Сьогодні 3 млн абонентів без лічильників. Це уявити неможливо. За ці роки вони вже давно повинні бути встановлені", - зазначила ексголова Держрегуляторної служби Ксенія Ляпіна.

Мінсоцполітики та НКРЕКП (Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики і комунальних послуг), яка регулює встановлення безплатних лічильників людям - запропонували взяти гроші у місцевих бюджетів.

"Після рішення суду ми очікуємо сотні листів від споживачів, яким встановлять норми споживання газу на рівні 9,8. І півбіди, якщо тільки з липня, а не за весь період "занижених" норм, з 2015 року. Щодо лічильників - я солідарна з Мінсоцполітики, що необхідно залучати до встановлення лічильників місцеві бюджети.

Нагадаю, що в 2018 році, коли вносилися зміни в закон про комерційний облік - виключили можливість місцевих органів влади виділяти кошти на встановлення лічильників. До позаминулого року це було можливим, оскільки джерелами установки лічильників були гроші тарифу і бюджети всіх рівнів. З 2011 року НКРЕКП завжди включав у тариф (тим, хто платить за лічильником - ред.) для облгазів кошти на встановлення лічильників", - повідомила директор департаменту НКРЕКП Татьяна Рябуха.

Нагадаємо, в червні суд скасував "занижені" норми споживання газу для населення без лічильників і встановив їх на рівні 9,8 - 23,6.

Держрегуляторна служба закликає Міненерго підняти норми споживання газу, встановивши їх на позначці приблизно 6,3.

Своєю чергою в.о. міністра енергетики Ольга Буславець вважає, що споживання газу має бути обліковано, тому що це економія для споживачів, але підвищення норм має бути комплексним, з одночасним вирішенням питання встановлення лічильників людям.

Українські Національні Новини

Економіка