nimtsi-napali-na-ukrayinski-yaytsya

Німці "напали" на українські яйця

 • 38434 переглядiв

КИЇВ. 12 березня. УНН. Днями німецьке видання Frontal21 розповсюдило великий відеоматеріал про виробництво яєць в Україні, у якому звинуватило одного з провідних виробників і експортерів - компанію Овостар Юніон (ТМ Ясенсвіт) в неблагополучному утриманні тварин, повідомляє УНН.

Німці поскаржилися на утримання птиці у клітках, зазначивши, що такі умови набагато нижче стандартів ЄС. Свій матеріал вони супроводили відеорядом нібито з виробничих майданчиків Овостар Юніон, де мертвий птах перебував разом з живим в одній клітці.

Овостар Юніон, своєю чергою, назвав таку інформацію недостовірною, а відеоматеріал - змонтованим. Компанія готова відстоювати свою репутацію в суді і вже готує позов.

"Представлені відеоматеріали є змонтованими і містять кадри, які не мають стосунку до нашого виробництва. Спосіб подачі відеоінформації спотворює реальну картину утримання птиці шляхом перекручування інформації", - повідомили в Овостар Юніон.

Там підкреслили, що компанія є провідним експортером яєць, в тому числі в країни ЄС, а це означає, що весь виробничий процес організований з дотриманням національних і європейських галузевих норм і стандартів.

"Значна частина пташників обладнана т.зв. "поліпшеною кліткою", або "єврокліткою", яка відповідає вимогам Directive 1999/74/ЄC, завдяки чому ГК Овостар Юніон отримала дозвіл Єврокомісії на експорт продукції в країни ЄС. На нашу думку, це беззаперечне свідчення відповідності виробничих потужностей компанії європейським стандартам утримання курки", - заявили в Овостар Юніон.

У компанії також нагадали, що за даними Commission Implementing Regulation EU, у 2018 році понад половина (50,4%) курей в Європейському Союзі також утримувалися у клітках.

"Це обумовлено, передусім, вимогами до біобезпеки продукції. Висновки досліджень різних форм утримання птиці свідчать, що ризик забруднення збудниками інфекцій у птиці позакліткового утримання вище. Тому яйця курей-несучок кліткового утримання вважаються найбільш безпечними для харчування: вони чисті, позбавлені інфекцій, забруднень, токсичних речовин. При утриманні в клітках птахи не хворіють на кишкові інфекції та кокцидіоз, бо не стикаються з екскрементами і не є переносниками сальмонельозу", - кажуть в компанії.

"Підсумовуючи вищесказане, підкреслюємо, що ми поважаємо діяльність захисників тварин. Але ми також поважаємо нашу діяльність, зусилля, які докладають наші співробітники, нашу птицю і наших споживачів. І будемо захищати нашу репутацію в суді", - резюмували в Овостар Юніон.

Не поділяють поширену німцями інформацію і в Держпродспоживслужбі України. Там вказують на те, що всі українські експортери щорічно проходять контроль міжнародних місій, у тому числі ЄС.

"Україна отримала дозвіл і була схвалена Європейським Союзом для експорту своєї продукції, про що свідчить також позитивне проходження неодноразових місій інспекторів Європейської комісії.

Наприклад, у 2018 і в 2019 роках Україна приймала три аудити з Європейського Союзу з перевірки української системи державного контролю за виробництвом продукції птахівництва і по контролю за здоров'ям птиці.

Усі українські експортери, які схвалені до експорту в ЄС, виконують вимоги країни призначення. Зокрема, це стосується правил і норм з благополуччя тварин і утримання птиці в клітках", - повідомила начальник Управління міжнародного співробітництва Держпродспоживслужби Олена Курята.

Вона також додала, що у межах угоди з ЄС, Україна має зобов'язання щодо наближення свого законодавства до європейського. Однак і на сьогоднішній день українські експортери повністю відповідають вимогам ЄС.

Нагадаємо, уже не вперше німці публічно намагаються дискредитувати українських агровиробників. У 2010 році був так званий "діоксиновий скандал", коли Німеччина звинуватила Україну в поставках отруєного корму (кукурудзи) для птахів, "яйця яких потрапляли на полиці німецьких супермаркетів".

Утім, скандал цей закінчився спростуванням інформації німців і висновком трьох незалежних досліджень, які показали, що українська кукурудза, яку використовували як корм на німецьких птахофермах, не містила діоксин. Аналізи проводили роттердамська International Laboratories TLR, гамбурзька Eurofins та Київський інститут екогігієни і токсикології ім. Медведя.

Українські Національні Новини

Економіка