nimechchina-gotova-zablokuvati-pivnichniy-potik-2-u-vipadku-novoyi-agresiyi-rf-proti-ukrayini

Німеччина готова заблокувати "Північний потік-2" у випадку нової агресії РФ проти України

 • 22346 переглядiв

КИЇВ. 13 грудня. УНН. У новому уряді Німеччини заявили, що готові заблокувати російський газопровід "Північний потік-2" у випадку, якщо Росія піде на подальшу ескалацію щодо України. Заяву в ефірі телеканалу ZDF у неділю ввечері озвучила новий міністр закордонних справ Німеччини Анналена Бербок, пише УНН.

Деталі

За словами Бербок, спірний трубопровід “Північний потік-2” у Балтійському морі наразі не може бути схвалений. Сторони у коаліційній угоді погодилися, що європейські енергетичні правила застосовується до енергетичних проектів — “і це означає, що за нинішніх умов цей трубопровід не може бути схвалений, тому що він не відповідає вимогам європейського енергетичного права та питання безпеки все одно не вирішені”, — сказала Бербок.

Окрім того, Сполучені Штати та попередній федеральний уряд також обговорювали, “що цей трубопровід більше не зможе бути підключений до мережі у разі подальшої ескалації”, — сказала Бербок. Вона мала на увазі напружену ситуацію на кордоні між Росією та Україною.

Доповнення

Раніше новий канцлер Німеччини Олаф Шольц заявив про наслідки для газопроводу "Північний потік-2" у разі вторгнення російських військ на територію України.

Будівництво магістрального газопроводу з Росії до Німеччини через Балтійське море довжиною 1234 км (2468 км по двох нитках) завершено, і він технічно готовий до перекачування російського природного газу в Європу, проте газ ним поки не йде. Нещодавно Федеральне мережеве агентство Німеччини призупинило необхідну процедуру сертифікації газопроводу до завершення створення дочірньої компанії швейцарської Nord Stream 2 AG для експлуатації національної ділянки магістралі і передачі їй основних активів і кадрових ресурсів.

Тим часом різке зростання цін на енергоносії в поєднанні з недопоставками викликали звинувачення з боку європейських офіційних осіб в тому, що Росія обмежує поставки, щоб чинити тиск на владу з метою сертифікації нового трубопроводу. Зокрема, президент Росії Володимир Путін пообіцяв збільшити поставки газу, сказавши, що "Північний потік-2" може бути запущений "на наступний день після" такого схвалення.

Українські Національні Новини

Політика