niderlandi-voseni-rozpochnut-navchannya-ukrayinskikh-morskikh-pidrozdiliv

Нідерланди восени розпочнуть навчання українських морських підрозділів

 • 724401 переглядiв

КИЇВ. 14 березня. УНН. Нідерланди спільно з Бельгією нададуть Україні два кораблі-мисливці за мінами класу Alkmaar у 2025 році, а також будуть проводити навчання українських підрозділів. Про це заявила міністр оборони Нідерландів Кайса Оллонгрен під час брифінгу, передає кореспондент УНН.

Цитата

"У Нідерландах, як у мореплавній державі, у нас є велика морська традиція і ми розуміємо стратегічну та економічну важливість гаваней в Одесі для того, щоб імпортувати їжу, торгувати і це, безумовно, має зв’язок із рештою світу. Якщо ми захищаємо морський простір, Нідерланди надають два мінні тральщики класу Alkmaar і ми розпочнемо готувати українські підрозділи для того, щоб вони знали як використовувати ці човни", - заявила міністр.

Деталі

За словами Оллонгрен, сьогодні сторони обговорили важливість берегової охорони, наявності вільного та безпечного виходу в море та захисту експорту зерна.

Вона повідомила, що спільно з Бельгією та іншими союзниками Нідерланди нададуть Україні два мінні тральщики, які будуть готові до використання у 2025 році. Крім цього, Амстердам та його союзники організують навчання для українських морських підрозділів, які розпочнуться восени цього року.

Своєю чергою, міністр оборони Олексії Резніков відзначив: "Логіка наступна: три компоненти треба взяти до уваги. Перша: час підготовки екіпажу, який потім буде служити на борту цього мисливця за мінами. Це складні системи, тобто вони повинні бути готові. Друге: поки триває відкрита фаза цієї війни, відповідно до конвенції Монтре прохід військових суден через Босфор, в принципі, неможливий. При умові, що екіпажі були б готові завтра, корабель не зможе пройти. І третій фактор - ми переконані у перемозі, але це потребуватиме наступного етапу - це побудова безпекової архітектури у світі, як мінімум в Європі, яка буде передбачати гарантії безпеки України. Поки ці гарантії України не будуть зрозумілі, зокрема росії, розмінування акваторії Чорного моря є небезпечним".

Він також наголосив, що надання мінних тральщиків є потужним політичним сигналом та стане поштовхом для подальших кроків у зміцненні військово-морської спроможності ВМС України.

Нагадаємо

Україна стала 3-м найбільшим імпортером основних видів озброєнь у 2022 році (після Катару та Індії) і 14-м найбільшим за 2018-22 роки

Українські Національні Новини

Політика