nbu-zniziv-oblikovu-stavku-do-17-6

НБУ знизив облікову ставку до 17%

 • 22610 переглядiв

КИЇВ. 29 липня. УНН. Члени Комітету з монетарної політики щодо рівня облікової ставки Національного банку України майже одностайно ухвалили рішення про зниження облікової ставки до 17% у липні. Про це повідомляє УНН із посиланням на прес-службу НБУ.

"Рішення щодо облікової ставки було майже одностайним. Під час дискусії вісім членів КМП підтримали її зниження на 0,5 п.п до 17,0%, один – на 1 п.п. до 16,5%", - йдеться в повідомленні.

Крім того, за даними Нацбанку, на сьогодні макроекономічні умови є сприятливими для продовження циклу пом’якшення монетарної політики, розпочатого у квітні.

"Поточне зростання внутрішнього попиту і його вплив на інфляцію компенсується сприятливою ситуацією на валютному ринку", - зазначили у Нацбанку.

Втім, за даними НБУ, суттєвим ризиком є подальше посилення загроз для макрофінансової стабільності, насамперед через можливу затримку з проведенням ключових реформ або кроками з нівелювання попередніх досягнень, зокрема через судові та законодавчі рішення, які можуть суттєво посилити вразливість економіки України та стати на заваді продовженню співпраці з МВФ.

Обговорюючи під час засідання прогнозну динаміку облікової ставки, члени комітету погодилися, що за відсутності значних економічних шоків на кінець 2021 року її рівень може знизитися до нейтрального – 8%.

Нагадаємо, найбільш стрімке зниження ставки очікується протягом 2020 року разом із поверненням інфляції до цільового діапазону та покращенням інфляційних очікувань.

Українські Національні Новини

Економіка