nbu-prognoz-inflyatsiyi-tsogo-roku-u-6-3-zberigayetsya-ale-ye-riziki

НБУ: прогноз інфляції цього року у 6,3% зберігається, але є ризики

 • 7552 переглядiв

КИЇВ. 14 березня. УНН. Прогноз щодо зниження інфляції до 6,3% у 2019 році залишається, однак, зберігаються і ризики, зокрема, можуть вплинути на її рівень заплановані підвищення соціальних виплат і монетизація субсидій. Про це УНН повідомляє з посиланням на дані НБУ.

"Згідно із січневим прогнозом, інфляція знизиться до 6,3% у 2019 року і повернеться до цільового діапазону 5% +/- 1 в.п. на початку наступного року. Цей прогноз є актуальним навіть з урахуванням появи нової інформації з часу попереднього засідання правління з монетарної політики", - зазначили у НБУ.

З одного боку, вказали у регуляторі, "на найближчі місяці заплановані підвищення соціальних виплат і монетизація субсидій для оплати житлово-комунальних послуг". "Хоча ефекти цих окремих факторів є незначними, сукупно їх вплив може бути відчутним, якщо відіб’ється на інфляційних очікуваннях в умовах посилення невизначеності в рік подвійних виборів", - зауважили у Нацбанку.

"З іншого боку, суттєвіше зміцнення обмінного курсу гривні, ніж закладено в поточний прогноз, навпаки сприяє уповільненню інфляції", - додали у НБУ.

"Разом з тим ризики для зниження інфляції, про які Національний банк зазначав у січневому макроекономічному прогнозі, також зберігаються", - підсумували у регуляторі.

Нагадаємо, НБУ зберіг облікову ставку на рівні 18% річних.

Українські Національні Новини

Економіка