nbu-peredrik-zrostannya-vvp-u-2018-rotsi-na-3-4

НБУ передрік зростання ВВП у 2018 році на 3,4%

 • 10698 переглядiв

КИЇВ. 21 грудня. УНН. За підсумками 2018 року валовий внутрішній продукт України (ВВП) зросте на 3,4%. Про це йдеться у коментарі Національного банку України щодо зміни реального ВВП у ІІІ кварталі 2018 року, передає УНН. 

“Зважаючи на опубліковані дані за ІІІ квартал та наявну інформацію в поточному кварталі, очікується, що зростання реального ВВП за підсумками 2018 року буде близьким до прогнозу, опублікованого в Інфляційному звіті за жовтень 2018 року (3,4%)”, — йдеться у повідомленні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: МВФ погіршив прогноз зростання ВВП України у 2020 році

У IІI кварталі 2018 року економіка України зросла на 2,8% у річному вимірі, сповільнившись з 3,8% у ІI кварталі. Про це свідчать розгорнуті показники ВВП за IІI квартал 2018 року, опубліковані Державною службою статистики України. Сезонно скоригований рівень реального ВВП підвищився на 0,4% порівняно з попереднім кварталом.

Фактичні темпи зростання реального ВВП у IІI кварталі 2018 року були близькими до оцінки Національного банку, опублікованій у Інфляційному звіті за жовтень 2018 року (3,1%).

Основним драйвером зростання ВВП у ІІІ кварталі 2018 року очікувано виступав внутрішній попит як споживчий, так і інвестиційний.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ВВП сповільнив зростання до 2,8%

  • Зростання кінцевих споживчих витрат домогосподарств прискорилося до 9,7% внаслідок підвищення заробітних плат, пенсій, збільшення переказів трудових мігрантів в Україну, а також відносно високих і стабільних споживчих настроїв населення.
  • Натомість кінцеві споживчі витрати сектору загального державного управління знизилися на 6,7%, відображаючи стримані темпи зростання видатків бюджету.
  • Інвестиційна активність залишалася одним з важливих факторів економічного зростання.

Валове нагромадження основного капіталу (ВНОК) продовжило зростати значними темпами – 9,7%, хоча воно дещо знизилося порівняно з попередніми періодами під впливом погіршення фінансових результатів підприємств і їх ділових очікувань.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Світовий банк очікує зростання ВВП у 2018 році на рівні 3,3%

У ІІІ кварталі відновилося зниження фізичного обсягу експорту товарів та послуг (на 5,2%). Це було зумовлено, зокрема, певним погіршенням зовнішньої кон‘юнктури для українського експорту, меншим, порівняно з минулим роком, врожаєм ранніх зернових культур, а також ремонтними роботами на окремих металургічних підприємствах і логістичними труднощами через загострення ситуації в Азовському морі.

Водночас стійке зростання внутрішнього попиту зумовило прискорення імпорту товарів та послуг (до 5,1%). Як наслідок, від’ємний внесок чистого експорту в зростання реального ВВП збільшився до 4,8 в. п.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Економіка України втратила 38% ВВП через банківську кризу

У розрізі видів діяльності уповільнилися темпи зростання валової доданої вартості як сільського господарства (до 3%), так і переробної промисловості (до 1%). Однак завдяки стійкому внутрішньому попиту поліпшилися показники торгівлі, транспорту, секторів послуг та будівництва.

Новий макроекономічний прогноз буде оголошений під час чергового прес-брифінгу з питань монетарної політики 31 січня 2019 року та опублікований в Інфляційному звіті 7 лютого 2019 року.

Нагадаємо, номінальний ВВП у 2017 році становив 2 трильйона 982,9 млрд грн, що у доларовому еквіваленті складає 112,2 млрд.

Валовий внутрішній продукт (ВВП) — це інтегрований показник економічного розвитку країни, який характеризує кінцевий результат виробничої діяльності одиниць-резидентів і вимірюється вартістю товарів та послуг, виготовлених ними для кінцевого використання.

Українські Національні Новини

Економіка