nbu-nazvav-prichini-podorozhchannya-myasa-i-moloka

НБУ назвав причини подорожчання м'яса і молока

 • 11313 переглядiв

КИЇВ. 28 червня. УНН. У травні подорожчала м’ясна продукція через скорочення пропозиції і молочна продукція через падіння обсягів виробництва молока, на ціни обох цих категорій продуктів вплинули і світові тенденції на ринку. Про це УНН повідомляє з посиланням на дані червневого макроекономічного та монетарного огляду Національного банку України.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Україні подорожчало м'ясо, хліб та цукор

"Прискорилося зростання вартості м’ясних продуктів унаслідок скорочення пропозиції та підвищення світових цін на м’ясо. Молочна продукція продовжила дорожчати як через підвищення світових цін, так і внаслідок поглиблення падіння обсягів виробництва молока", - повідомили у НБУ.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Україні зросли ціни на молочні продукти

Водночас, як вказано, зниження світових цін у річному вимірі сприяло поглибленню падіння цін на рис.

Загалом зростання цін на продукти харчування з високим ступенем обробки у травні прискорилося до 8,7% у річному вимірі.

Що стосується непродовольчих товарів, то на тлі сприятливої ситуації на валютному ринку темпи зростання цін на них уповільнилися до 2,2% у річному вимірі.

"Зокрема, нижчими темпами зростали ціни на одяг та взуття, меблі, фармацевтичну продукцію, транспортні засоби, товари для особистого догляду. Нижчими за торішні залишалися ціни на аудіовізуальну та комп’ютерну техніку", - додали у Нацбанку.

Також у НБУ нагадали, що споживча інфляція в річному вимірі у травні прискорилася і становила 9,6%. Регулятор пояснив це стрімкішим порівняно з очікуваним підвищенням цін на сирі продукти харчування внаслідок їх недостатньої пропозиції. Окрім того, як повідомляється, вищими темпами дорожчало паливо через складнощі з імпортом енергоресурсів із Білорусі та Росії.

Нагадаємо, стало відомо, скільки українці витрачають на їжу.

Українські Національні Новини

Економіка