nbu-inflyatsiya-torik-bula-naynizhchoyu-za-pyat-rokiv

НБУ: інфляція торік була найнижчою за п'ять років

 • 12964 переглядiв

КИЇВ. 24 січня. УНН. Інфляція у 2018 році була найнижчою за останні п'ять років - нижче двозначної цифри. Про це з посиланням на статтю заступника директора департаменту монетарної політики та економічного аналізу НБУ Володимира Лепушинського повідомляє прес-служба Нацбанку, передає УНН.

"Інфляція у 2018 році була найнижчою за останні 5 років – 9,8%. НБУ вдалося розгорнути тренд зростання цін, хоча показник споживчої інфляції і залишився вище встановленої цілі (6%+/-1 п.п.)", - вказали у НБУ.

Уповільнити інфляцію до однознакового показника, на думку Лепушинського, НБУ вдалося завдяки проведенню жорсткої грошово-кредитної політики. З жовтня 2017 року Національний банк 6 разів підвищував облікову ставку – загалом на 5,5 в.п. до 18%. Вслід за цим зросли процентні ставки за банківськими кредитами і депозитами, а також дохідність інших фінансових інструментів у гривні, що стримувало споживання і стимулювало заощадження.

"Значна частина факторів, які зумовили відхилення від інфляційноі цілі, лежали поза межами безпосереднього впливу монетарної політики", - повідомив представник НБУ.

Серед них:

  • підвищення адміністративно регульованих цін і тарифів;
  • зростання заробітних плат, що мало наслідком зростання виробничих витрат та споживчого попиту;
  • підвищення світових цін на енергоносії, суттєве зростання цін на окремі продукти, зокрема, овочі борщового набору через несприятливі погодні умови.

На його думку, злам інфляційної тенденції у 2018 році попри дію несприятливих факторів і ризиків свідчить, що монетарна політика здатна здійснювати вплив на цінові процеси і має належну спрямованість. "Для зміцнення довіри до НБУ і гривні монетарна політика має залишатися передбачуваною і послідовною. На сьогодні НБУ бачить за можливе досягти 5% інфляції з мінімальними ризиками для економіки у 2020 році", - зазначив представник Нацбанку.

Нагадаємо, раніше у НБУ заявили, що інфляція в 2019 році повинна становити менше 7%.

Українські Національні Новини

Економіка