nazk-rozpochalo-perevirku-shchodo-mozhlyvoho-konfliktu-interesiv-kerivnyka-fhvfo-rekrut-yaka-yizdyla-za-kordon-na-avtomobiliakh-mehabanku

НАЗК розпочало перевірку щодо можливого конфлікту інтересів керівника ФГВФО Рекрут, яка їздила за кордон на автомобілях "Мегабанку"

 • 124945 переглядiв

НАЗК розпочало розслідування щодо можливого конфлікту інтересів голови ФГВФО Світлани Рекрут, яка у 2022-2023 роках використовувала для своїх численних закордонних поїздок автомобілі, що належали банку, який знаходиться в процесі ліквідації.

Національне агентство з питань запобігання корупції розпочало перевірку щодо можливого конфлікту інтересів директора-розпорядника Фонду гарантування вкладів фізичних осіб Світлани Рекрут під час використання нею для поїздок за кордон автомобілів, які належать "Мегабанку", який знаходиться в процесі ліквідації. Про це УНН повідомила член Комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Ніна Южаніна.

Раніше вона направила НАЗК депутатський запит з проханням перевірити інформацію щодо поїздок Рекрут за кордон у 2022-20223 роках.

"Національне агентство з питань запобігання корупції 8.03.2024 повідомило, що розглянуло моє депутатське звернення та з урахуванням викладеної у ньому інформації відповідно до п. 6 ч. 1 ст. 11 Закону України "Про запобігання корупції" розпочало моніторинг і контроль за виконанням актів законодавства з питань запобігання та врегулювання конфлікту інтересів у діяльності директора-розпорядника Фонду гарантування вкладів фізичних осіб Рекрут Світлани Валеріївни", - повідомила Южаніна.

Додамо

В ході розслідування журналісти УНН зʼясували, що минулого року Світлана Рекрут провела за кордоном або в дорозі туди чи назад понад 100 днів, тобто майже половину всіх робочих днів року. У 2022 році її поїздки сумарно складали понад 80 днів.

Згідно із декларацією Світлани Рекрут, у 2022 році вона отримала від ФГВФО компенсацію надмірно витрачених коштів на відрядження у сумі понад 65 тисяч грн.

Також виявилося, що для виїздів за кордон вона використовувала в тому числі автомобілі, що належать АТ "Мегабанк", ліквідацію якого з 2022 року проводить саме Фонд гарантування вкладів фізичних осіб. За даними Національного банку України, 21 липня 2022 року було прийнято рішення про відкликання ліцензії АТ "Мегабанк". Згідно з інформацією ФГВФО, його ліквідація досі триває і її завершення планується у 2025 році, а Фонд з аукціонів розпродує майно банку аби повертати його вкладникам кошти. Зокрема, у січні було продано майно "Мегабанку" на суму 4,9 млн грн.  

За інформацією УНН, Рекрут для власних поїздок за кордон використовувала два авто, які належать цьому банку. Одним з них вона почала користуватися майже відразу після початку процедури ліквідації "Мегабанку" - у жовтні 2022 року.

Фонд гарантування вкладів фізичних осіб стверджує, що використання автомобілів ліквідованого "Мегабанку" для відряджень було економічно вигіднішим, ніж купівля квитків та оплата проживання, хоча розрахунки свідчать про протилежне.

Крім того, УНН поцікавився у юриста Сергія Лисенка, чи мала право Рекрут користуватися автомобілями "Мегабанку" згідно із законом, на який послався Фонд гарантування вкладів фізосіб. Виявилося, що вона, може користуватися майном банку, що ліквідується виключно у тому разі, якщо вона особисто входить до складу тимчасової адміністрації. Проте за даними сайту youcontrol, Рекрут не є уповноваженою особою від ФГВФО на ліквідацію АТ "Мегабанк". Наразі від Фонду ліквідацію здійснює Біла Ірина Володимирівна.

Нагадаємо

У відповідь на журналістський запит про поїздки Рекрут за кордон ФГВФО повідомив, що відомості про переміщення посадових осіб Фонду (відрядження, ділові поїздки тощо) є службовою інформацією, що має обмежений доступ, а також додав, що Рекрут звернулася в правоохоронні органи щодо ІА УНН. Замість того, щоб адекватно відповісти на запити журналістів щодо управління Фондом, Фонд гарантування вкладів фізичних осіб також звинуватив журналістів у переслідуванні.