nastupne-vtorgnennya-rosiyi-v-ukrayinu-mozhe-zalezhati-vid-trampa-washington-post

Наступне вторгнення Росії в Україну може залежати від Трампа - Washington Post

 • 11322 переглядiв

КИЇВ. 2 січня. УНН. Минуло вже більше п'яти тижнів з тих пір, як Росія атакувала і захопила кораблі ВМС України, які проходили через міжнародні води біля окупованого Кримського півострова. Замість того, щоб чекати наступного кроку росіян, адміністрація Трампа повинна працювати з союзниками, щоб стримувати подальшу агресію, передає УНН, посилаючись на статтю редакції The Washington Post.

ЗМІ зазначає, що за останній час російські сили наростили свою присутність на кордоні Криму зі східною Україною, що викликало застереження з боку українського уряду та незалежних спостерігачів про те, що режим президента РФ Володимира Путіна може планувати нову атаку на країну.

"Замість того, щоб чекати наступного кроку росіян, адміністрація Трампа повинна працювати з союзниками, щоб стримувати подальшу агресію", - пише видання.

Після атаки 25 листопада на Азові, кораблі РФ утримували "мертву хватку" в Керченській протоці, що з'єднує Чорне з Азовським морем, і строго обмежували рух суден, що йдуть в українські порти.

Як повідомляє редакція, подібна діяльність грубо порушує міжнародне право і договір між Росією і Україною про використання Керченської протоки і Азовського моря. Але крім скасування президентом Трампом запланованої зустрічі з Путіним незабаром після інциденту, Москва не відчула значних наслідків, відзначають журналісти.

Тепер же українці і незалежні спостерігачі попереджають, що Путін може планувати наступ з суші. Інститут вивчення війни, що базується у Вашингтоні, 23 грудня повідомив, що російські військові конвої просувалися до кордону між Кримом і територією, контрольованою Україною, і що на аеродроми Криму були перекинуті російські винищувачі. Хоча мета військових рухів неясна, в інституті відмітили, що "дані свідчать про те, що Путін готується до атаки".

У російського лідера є мотив для ескалації військових дій проти України, пише видання - Путін прагне підірвати імідж Президента України Петра Порошенка на тлі передвиборної гонки в країні. Він був розлючений нещодавнім кроком Української православної церкви по встановленню незалежності від російської церкви, наголосили журналісти.

До того ж, Путін може вважати, що Трамп, який останнім часом голосно заперечує роль США в якості "світового жандарма", не налаштований захищати віддалену частину України від російських танків.

Цілком можливо, що Путін зможе досягти своїх цілей, просто піднявши рівень напруженості і продемонструвавши, що він може безкарно "душити українські порти".

"Але які б не були його наміри, Сполучені Штати і союзники по НАТО повинні діяти, щоб покарати Путіна за дії його берегової охорони в Керченській протоці і запобігти ескалації. Можна зробити низку кроків: від відправки військових кораблів в Чорне море із зупинкою в українському порту Одеса, до розміщення спостерігачів НАТО або Європейського союзу на сході України", - зазначають автори статті.

Вони нагадали, що до сих пір не було санкцій проти Росії, безпосередньо пов'язаних з її захопленням моряків біля Керченської протоки, хоча вони повинні бути.

"Трамп, як і раніше, прагне до дружніх відносин з Путіним. Це буде неможливо, якщо російський правитель ініціює більше агресії проти України або інших сусідів. Отже, в інтересах Трампа дати зрозуміти Москві, що будь-які подальші атаки викличуть сильну відповідь з боку Сполучених Штатів", - закликають в Post.

Як повідомляв УНН, раніше інформаційне агентство Reuters опублікувало колонку авторства Пітера Еппса, де автор розглядає найбільші ризики світової безпеки і вказав серед найбільших світових загроз - напад РФ на Україну.

Українські Національні Новини

Політика