nasilstvo-primusova-pratsya-ta-sterilizatsiya-kitay-rozkritikuvav-zvit-oon-pro-porushennya-prav-lyudini-u-sintszyani

Насильство, примусова праця та стерилізація: Китай розкритикував звіт ООН про порушення прав людини у Сіньцзяні

 • 239307 переглядiв

КИЇВ. 1 вересня. УНН. У звіті ООН йдеться, що твердження про тортури і примусову працю в китайському Сіньцзяні заслуговують на довіру, і міститься попередження про можливе скоєння злочинів проти людяності. Пекін засудив ці звинувачення як політичний інструмент, спрямований на стримування країни, передає УНН.

Звіт ООН

У звіті докладно описано низку порушень прав уйгурів та інших мусульманських меншин у далекому західному регіоні Сіньцзян, що підтверджує звинувачення груп активістів, західними країнами та уйгурською спільнотою у вигнанні. За даними правозахисних груп та уйгурів, що втекли з Китаю, сотні тисяч уйгурів та інших представників меншин було відправлено до таборів примусового перевиховання.

Тим не менш, у доповіді не було названо дії Китаю в Сіньцзяні геноцидом – заяви, зроблені Сполученими Штатами та кількома західними законодавцями.

"Масштаби довільного та дискримінаційного затримання членів уйгурських та інших переважно мусульманських груп… можуть бути міжнародними злочинами, зокрема злочинами проти людяності", — йдеться у доповіді. У звіті робиться висновок, що з 2017 до 2019 року і, можливо, згодом люди були позбавлені основних прав.

У документі йдеться про те, що світ тепер має звернути "невідкладну увагу" на ситуацію з правами людини в Сіньцзяні.

У звіті йдеться, що масові затримання в китайському регіоні Сіньцзян з 2017 по 2019 рік були відзначені достовірними документами про катування, сексуальне насильство та примусову працю, а також про примусові аборти та стерилізацію.

Реакція Пекіну

Пекін жорстко відреагував на звіт, на підготовку якого пішло більше року, і, як і раніше, рішуче виступав проти його публікації.

"Так званий критичний звіт, про який ви згадали, спланований і виготовлений з перших рук США та деякими західними силами, він повністю незаконний і недійсний", - заявив офіційний представник міністерства закордонних справ Ван Веньбінь на черговому брифінгу в четвер, пише AFP.

"Доповідь є сумішшю з дезінформації і є політичним інструментом, який є частиною стратегії Заходу щодо використання Сіньцзяну для контролю над Китаєм", - додав він.

Ван також розкритикував Управління ООН з прав людини за те, що воно "опустилося до того, щоб стати головорізом і спільником США та Заходу".

Додамо

Китай уже багато років звинувачують у затриманні понад мільйону уйгурів та інших мусульман у регіоні.

Пекін категорично відкидає ці твердження, наполягаючи на тому, що має професійні центри, призначені для стримування екстремізму.

Українські Національні Новини

Новини Світу